Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava „Koštana“

kostana1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.11.2016. u 06:54

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, na sceni Nikšićkog pozorišta, večeras u 20h biće izvedena predstava „Koštana“.

Predstavu je po istoimenom djelu Bore Stankovića adaptirao i režirao Kokan Mladenović. Rađena je u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Scenografiju za predstavu uradila je Marija Kalabić, kostime Tatjana Radišić, scenski pokret potpisuje Andreja Kulešević, songove Kokan Mladenović, dok je muziku za predstavu komponovao Marko Grubić, koji zajedno sa članovima svog sastava „Vrooom“ Andrijanom Belošević i Džamalom Al Kiswani-jem izvodi numere uživo.

Ulogu Koštane tumači Emina Elor, a pored nje u predstavi igraju: Emir Hadžihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Đurđević Dimić, Danica Grubački, Nina Rukavina, Jelena Marković i Andreja Kulešević.

„Koštana pjeva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njena pjesma i igra su originalne i zavodljive jer proklamuju stav da je sloboda iznad svega, što „ugrožava“ grad. Njenom pojavom se raspada lokalna hijerarhija, a moralne norme patrijarhalnog i konzervativnog svijeta pucaju, jer Koštana svojom strašću i slobodom podsjeća varošane na ono čega su se sami odrekli. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju mjeru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju… Sama u svom tragičnom kraju, izdana i od onih koji su glorifikovali njenu slobodu, ona će morati da nauči kolika je cijena slobode. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog izazova koji nadrasta njihove živote. Zato je njen kraj surovi izraz njihove ujedinjene nemoći protiv osobe koja im je pokazala svu laž svakodnevice na koju su pristali. Tema slobode je, u slučaju glavne junakinje komada, neodvojiva od talenta. Biti talentovan, talentovaniji od drugih, vidjeti svijet čulnije i uzbudljivije no što ga oni doživljavaju, znači i boriti se za takav svijet. Koštana nema milosti prema lažnim vrijednostima koje vladaju u njenom gradu, niti razumijevanja za trule porodične odnose koje na okupu održava lažni palanački moral. Svijet oko nje se raspada, a ona na sav glas pjeva o onome što je guši i sputava. Kao i u životu, na kraju komada, realno pobjeđuje apsolutno, a nužnost slobodu“, rekao je o predstavi reditelj Kokan Mladenović.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta do početka predstave po cijeni od šest eura, a rezervacije se mogu obezbijediti na broj telefona 068/461-310.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci