Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava „Koštana“

unnamed_2
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.11.2016. u 06:56

Na sceni Nikšićkog pozorišta, u utorak, 22. novembra u 20h biće izvedena predstava „Koštana“, koju je po istoimenom djelu Bore Stankovića adaptirao i režirao Kokan Mladenović. 

Predstava je rađena u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

 „Koštana peva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njena pesma i igra su originalne i zavodljive jer proklamuju stav da je sloboda iznad svega, što „ugrožava“ grad. Njenom pojavom se raspada lokalna hijerarhija, a moralne norme patrijarhalnog i konzervativnog sveta pucaju, jer Koštana svojom strašću i slobodom podseća varošane na ono čega su se sami odrekli. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju meru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana i od onih koji su glorifikovali njenu slobodu, ona će morati da nauči kolika je cena slobode. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog izazova koji nadrasta njihove živote. Zato je njen kraj surovi izraz njihove ujedinjene nemoći protiv osobe koja im je pokazala svu laž svakodnevice na koju su pristali.

Tema slobode je, u slučaju glavne junakinje komada, neodvojiva od talenta. Biti talentovan, talentovaniji od drugih, videti svet čulnije i uzbudljivije no što ga oni doživljavaju, znači i boriti se za takav svet. Koštana nema milosti prema lažnim vrednostima koje vladaju u njenom gradu, niti razumevanja za trule porodične odnose koje na okupu održava lažni palanački moral. Svet oko nje se raspada a ona na sav glas peva o onome što je guši i sputava. Kao i u životu, na kraju komada realno pobeđuje apsolutno, a nužnost slobodu “, rekao je o predstavi reditelj Kokan Mladenović.

Scenografiju za predstavu uradila je Marija Kalabić, kostime Tatjana Radišić, scenski pokret potpisuje Andreja Kulešević, songove Kokan Mladenović, dok je muziku za predstavu komponovao Marko Grubić, koji zajedno sa članovima svog sastava „Vrooom“ Andrijanom Belošević i Džamalom Al Kiswani-jem izvodi numere uživo.

Ulogu Koštane tumači Emina Elor, a pored nje u predstavi igraju: Emir Hadžihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Đurđević Dimić, Danica Grubački, Nina Rukavina, Jelena Marković i Andreja Kulešević.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti svakog dana na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 8 do 20h )  po cijeni od 6 eura, a za rezervacije možete pozvati na broj 068 461 310.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci