Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava „Prva parnica“

prva-parnica-2222
Pozorište Slavija
  • Autor onogost.me
  • 03.06.2016. u 06:46

Večeras na sceni Nikšićkog pozorišta biće izvedena predstava „Prva parnica“, po tekstu Branislava Nušića, u produkciji beogradskog pozorišta „Slavija“.

Predstava će početi u 20 časova, a karte se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta po cijeni od četiri eura.

Reditelj ove komedije je Marko Misirača, a kostimografiju potpisuje Danica Rakočević.

Uloge su povjerene glumačkoj ekipi: Marko Baćović, Mihailo Laptošević, Vasilija Kokotović, Daniel Kovačević, Vladimir Tešović, Jelena Đukić i Andrej Pipović.

''Godine 1896. napisao sam „Prvu parnicu“, šalu u tri čina, koja je 1897. godine četiri puta prikazivana na beogradskoj pozornici. No taj komad, po mišljenju i mome i tadašnje kritike, nije uspio. (...) Prilikom propasti pozorišne arhive, 1915. godine, propao negde i nije više nađen. Možda je to i dobro, a možda i nije, jer, koliko ga se sjećam, osnova na kojoj je zamišljen i razvijen bila je dosta dobra, te ne bi bio uzaludan trud oko njegove prerade'', rekao je svojevremeno Branislav Nušić.

''Sistem vrijednosti i moralni postulati vezani za vrijeme u kome je komad nastao i koje Nušić propagira danas su do te mjere urušeni, da naivno i gotovo tragikomično djeluje ogromna briga i griža savjesti glavnog junaka, trgovca Mladena, što je načinio jedno malo „zlodjelo“ iz najboljih, roditeljskih namjera. Dragocjenost postavljanja ovog komada leži baš u tome što ćemo se kao publika gorko nasmijati sami sebi kada vidimo koliko nam je nekada bila važna iskrena i čista ljubav, spremnost na žrtvu i ostali motivi koji nagone mlađe likove u ovom komadu da djelaju onako kako djelaju. Na drugoj strani, generacijski sukob u komadu - otac koji želi sve „najbolje“ za svoju djecu i djeca koja ne žele da idu roditeljskim stopama već hoće sami sebi da kroje sudbinu, je nešto što u raznim varijantama i dan-danas postoji i u čemu će se mnogi prepoznati'', riječi su današnje kritike o Nušićevoj komediji.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci