Nikšićko pozorište: Predstava “Uspomene na crvenu zastavu”

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 15.03.2023. u 07:58
U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 20 časova, biće izvedena predstava "Uspomene na crvenu zastavu", koju je po tekstu Milovana Mračevića, režirao Aleksandar Lukač.

Predstava je rađena u produkciji Književsko-srpskog teatra iz Kragujevca, a u Nikšiću se igra u organizaciji JU Nikšićko pozorište, u okviru martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2023.

U predstavi igraju:

Čedomir Štajn
Isidora Rajković
Miodrag Pejković
Marina Stojanović
Nikola Milojević
Milica Majstorović
Nadežda Jakovljević
Dragan Stokić
Bogdan Milojević
Avram Cvetković

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostime je uradila Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković.

Komad i čuvenoj fabrici automobila u Kragujevcu je postavio dvojac koji se pozorišnom umjetnošću već decenijama uspješno bavi na dva kontinenta, u Srbiji i Kanadi. Autor teksta, Milovan Mračević rođen je u Vankuveru, gdje je magistrirao istoriju, a reditelj Aleksandar Lukač, od 1992. godine na Univerzitetu Jork u Torontu, predaje pozorišne nauke.

Autor teksta je uoči premijere rekao da je na ideju za priču o kragujevačkoj Zastavi došao prije dvije decenije u slučajnom razgovoru sa jednim bivšim Zastavinim radnikom, a ono što je tada saznao, kako kaže “proganjalo ga je” i inspirisalo da napiše komad.

“Razgovarali smo o razlici života u Kragujevcu za vrijeme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu – “Srušila se čitava jedna civilizacija”. Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čovjeku koji je prevaren da vjeruje da se vratio u vrijeme kada je stara civilizacija još uvijek postojala” – otkrio je svoju inspiraciju Milovan Mračević.

Cijena ulaznice iznosi 5 eura.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije, u sali "Zahumlja" večeras u 19 časova, biće upriličeno autorsko veče pjesnika Dušana Govedarice, a ovom prilikom biće mu uručena i nagrada za životno djelo Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade.