Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava “Utopija danas”

niksicko_pozoriste
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 22.10.2024. u 12:14
U Nikšićkom pozorištu u srijedu, 23. oktobra, biće izvedena predstava „Utopija danas”, nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, SKC Novi Sad, Bitef teatra, KC Grad (Beograd) i “Trinidada” (Novi Sad).

Koncept, originalna muzika i video, tekst prvog dijela predstave i songova: Marko Grubić, tekst drugog dijela predstave: Milena Bogavac.

Glume i pjevaju Tamara Radovanović,  Danilo Milovanović i Aleksa Jovčić.

„Utopija danas je muzička predstava, koja uključuje elemente performansa, video arta i dokumentarno-igranog filma. U prvom dijelu predstave postavljamo tezu: jedan od najvećih društvenih problema, trenutno, je raspodjela materijalnih dobara u kojoj 2208 najbogatijih stanovnika planete posjeduje preko 10 biliona (10000000000000) dolara (kapital, koji svake godine raste), naspram miliona ljudi, koji žive u siromaštvu ili finansijskoj neizvjesnosti. Uz to, dobra (kojih ima u izobilju) često se proizvode na ekološki neodgovarajući način, a kontekst ubrzanog razvoja veštačke inteligencije, koja munjevito uništava postojeća radna mjesta, probleme čini jos većim.

U drugom dijelu prikazujemo moguću sliku svijeta najbliže budućnosti: većina čovječanstva nije (kao u većem dijelu istorije) dio potlačene, nego ekonomski beskorisne klase. Gotovo sve poslove obavlja vještačka inteligencija (odluke vlade takođe donosi vještačka inteligencija), a dobra se raspodjeljuju tako da je građanima obezbjeđeno materijalno blagostanje. Dakle, zamišljamo hipotetičku sliku društva, koja je umjereno optimistička: ne živimo u tehnofeudalizmu ili robovlasništvu, već u tehno-socijalizmu. U nizu scena vidimo živote nekoliko likova u ovakvim okolnostima. Šta mlad ili sredovječan čovjek radi, kako “troši” vrijeme i kako se osjeća bez tzv. egzistencijalnih problema? Ili, drugim riječima, kako izgleda nesmetani “čeoni sudar” sa smislom života?

Konačno, na samom kraju predstave, iznosimo (po našem mišljenju jednini logičan) zaključak.

U prvom dijelu Utopije danas preovlađuje stilizovana dokumentarna, a u drugom igrana forma. Igrane i dokumentarne scene prikazuju se uživo na sceni, kao i na video projekciji ili u interakciji između izvođača na sceni i videa, a dinamika je od početka do kraja određena živom izvedbom muzike.”

Saradnici na videu:  Nadia Czachowska-Aleksić i Dušan Aleksić. Muziku izvodi grupa Vrooom. Marko Grubić (bas gitara i elektronika), Branislav Potić (bubanj), Igor Brakus (glas iz OFF-a), Vukašin Rajić (ton majstor) i Milan Janevski (svjetlo majstor).

Ulaznice su u prodaji po cijeni od sedam eura.

Predstava počinje u 20 časoa.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci