Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava Velika drama

drama_velika
  • Autor onogost.me
  • 13.09.2015. u 06:28

U produkciji Dramskog studija "Luča“ - KUD "Kruščić“, u sali Nikšićkog pozorišta, večeras će sa početkom u 20 časova,biti izvedena predstava "Velika drama", koju je po tekstu Siniše Kovačevića, režirao Dejan Cicmilović.

Predstava je urađena povodom obilježavanja 70 godina od kada je prva grupa kolonista došla iz Crne Gore u Vojvodinu.

“VELIKA DRAMA“ je jedan od najambicioznijih dramskih komada Siniše Kovačevića, tekst na kojem je ovaj poznati dramski autor radio punih 13 godina. Riječ je o potresnoj sagi koja se bavi preispitivanjem naše prošlosti i time kako se ovdašnji burni poslijeratni istorijski događaji (misli se na Drugi svjetski rat) prelamaju kroz pojedince i na koji način određuju njihove sudbine. Pisac se fokusira na crnogorsku porodicu Vučić, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, učestvuje u kolonizaciji Vojvodine. Glavni junak „Velike drame“, Milorad Vučić, uspijeva da vijekovima ustrojavanom patrijarhalnom društvu nametne ideološke zablude novog vremena, pretpostavljajući pritom tradiciju komunističkoj viziji progresa, budućeg društvenog uređenja za koje svim srcem vjeruje da je pravedno, konačno uređenje koje će ispraviti sve vijekovima gomilane nepravde. Međutim, Milorad u svom beskompromisnom i iskrenom podređivanju višem cilju, na žalost, zaboravlja na neke od osnovnih vrijednosti života i, svjesno ih žrtvujući, doživljava tragediju, a ta tragedija utiče i na njegovu porodicu generacijama potom.

Siniša Kovačević nas u ovoj drami podsjeća da su stubovi života u stvari jednostavna htijenja – provesti život sa ženom koju voliš, u mjestu koje voliš i radeći posao koji voliš. Ta tri “voliš” na žalost, kako vidimo iz ovog teksta, nedostižna su iz razloga na koje pojedinac teško može da utiče. Naime, istorijske okolnosti koje se, kako to pisac vešto iskazuje u prologu i epilogu (a radnja prologa i epiloga se dešava pola vijeka poslije događaja iz perioda 1945-48) na ovim prostorima uporno ponavljaju u sličnim varijacijama, a sa uvijek istim dilemama za ljude koji žive u njima, ukazujući na to da je, jednostavno rečeno, sreća čovjekov nedostižan san. A poražavajuće saznanje o takvom sudbinskom udesu djeluje zaista otrežnjujuće, glede oslobađanja od svakovrsnih ideoloških okova i okretanja suštini bitisanja. Najzad, ono, čini nam se, najvažnije: “Velika drama“ je sva satkana od čarobne katarzične iluzije koju Rasin u pozorištu smatra najvažnijom i koju naziva – ganuće!

“Velika drama” je zvanično najbolja amaterska predstava u Srbiji i dobitnik je preko 20 priznanja na smotrama i festivalima u ovoj godini.Nastupaju Nikola Minić, Milica Minić, Ranko Španjević, Nataša Minić, Jovan Paul, Biljana Bjela, Željko Markulj, Nada Markulj, Ivana Kokot, Miloš Rabrenović i drugi. 

Za sve informacije u vezi predstave, kao i za rezervacije ulaznica obratite se na telefon: (040) 213-566 i 068 241-701.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.