Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište, Premijera: Persone non grate

detalj
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 15.09.2015. u 06:16

Na secni Nikšićkog pozorišta, večeras će, sa početkom u 20 časova, biti izvedena premijera predstave "PERSONE NON GRATE", autorski projekat Obrada Nenezića.

Uz energičnu glumačku ekipu, autor je, kao saradnike, angažovao mlade akademske umjetnike iz Nikšića. Scenografija je djelo slikara Darka Musića, kostime je osmislila Nikolina Mijušković, dizajn je povjeren grafičaru Miću Kadoviću, a za muziku je bio zadužen Milutin Radonjić. 

Priča eksplicitno govori o tranziciji, koja narušava tradicionalni sistem, pa i ono ljudsko u nama. Deformiše društva. I upravo u tim devijacijama, izdeformisanim hronotopima leže mnoga djela, duhovito-ozbiljna, groteskno-lijepa, bolno-melemna…Leže “Persone non grate“ – nepoželjne osobe, kaže autor projekta.

“Persone“ su i duhovita drama i savremena građanska drama i komedija zabune, komedija situacije i karaktera. Ne može se pogriješiti kako ih god žanrovski odredimo (ako su žanrovi više uopšte bitni u digitalnoj eri). Ovo je savremena priča o nama i za nas. Ona se tiče nas, hoće da nas dotiče. To je ono pozorište koje i kao stvaralac i naučni radnik uvažavam, sve ostalo je stvar elitističkog pozorišta, odnosno nepostojećeg – onog koje umire zajedno sa oboljelim slojem neke zajednice koja se izdvaja u sumnjivom znanju i pravi interesne grupe, i srećom ta “vrijednost“ traje koliko oni traju. Za razliku od tog pozorišta, “Persone non grate“ se jednako tiču svakog čovjeka, ili mjesta na planeti gdje mali ljudi imaju velike ambicije, gdje se likovi sasvim bolje i udobnije osjećaju u tuđim ličnostima i identitetima, ili bolje zvanjima i komoditetima. Odnosno, baškare se u snobizmu i malograđanštini. Nije to ništa novo, od Tespisa pa naovamo, a to upravo čini komediju i drami vječnima“, zaključuje Nenezić.


Cijena ulaznice iznosi 4 eura, a može se kupiti svakog radnog dana od 09 do 20 časova.
Za sve informacije u vezi predstave, kao i za rezervacije ulaznica obratite se na telefon: (040) 213-566 i 068 241-701.

Predstavu su finansijski pomogli Ministarstvo kulture i Opština Nikšić. Rađena je u produkciji JU “Nikšićko pozorište”, a igra se u okviru manifestacije “Septembarski dani – Nikšić 2015” i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

U predstavi igraju: Karmen Bardak, Branka Stanić, Aleksandar Radulović, Nikola Vasiljević, Mihailo Perošević.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.