NVO Zagrad Montenegro: Stećak Nikšina ploča biće zakonom zaštićen

niksa1
NVO Zagrad Montenegro
  • Autor onogost.me
  • 12.04.2016. u 08:58

Na osnovu relevantnih činjenica, istraživačkog nalaza, zakonske procedure, kulturno-istorijskog značaja materijalnog dobra, Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila je Inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra Nikšina ploča, spomenika iz srednjeg vijeka u obliku stećka, koji se nalazi u župskom selu Zagrad, navode iz nevladine organizacije (NVO) Zagrad Montenegro, koja je pokrenula ovu inicijativu.

”Našom dobrom saradnjom, korektnim i profesionalnim odnosom Stručnog tima Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na čelu sa direktoricom Anastazijom Miranović, Inicijativa za uspostavljanje zaštite je prihvaćena i time su se stekli zakonski uslovi da se kroz dalji postupak aktuelni spomenik valorizuje, zaštiti, dobije zvanično status kulturnog dobra”, stoji u saopštenju ove NVO.

Nevladina organizacija “Zagrad Montenegro” u februaru ove godine podnijela je pomenutu inicijativu Ministarstvu kulture, odnosno Upravi za zaštitu kulturnih dobara. Članovi Stručnog tima Uprave za zaštitu kulturnih dobara, etnolog Tanja Vujović i istoričar umjetnosti Žarko Milošević, terenskim radom obišli su lokalitet za potrebe istraživačkog nalaza.

Kako ističu, projekat uspostavljanja zakonske zaštite Nikšine ploče veoma je značajan za kulturno-istorijsku baštinu ne samo Župe, već i Nikšića.

”Prema narodnom predanju i dostupnoj literaturi stećak se vezuje za Nikšu osnivača plemena Nikšići po kome grad Nikšićnosi ime. Pomenuti spomenik i kult ličnosti Nikše je utemeljen u kulturno-istorijskom biću većine stanovnika Župe Nikšićke kao i Moračana, Rovčana i dijela Nikišićana (Trebješana)”, podsjeća se u saopštenju.

Stećak, kako se dodaje, odolijeva zubu vremena oko 500 godina.

”Nalazi na zemljanoj podlozi. Zbog vlage može doći do naprslina i uništenja, stoga je nephodno stećak izdići i postaviti na adekvatnu podlogu i tako izbjeći trajna oštećenja. Takođe, stećak je vizuelno, odnosno fizički neprimjereno postavljen što degradira pozitivan odnos brojnih turista, slučajnih prolaznika i namjernika. Kroz postupak zakonske zaštite radiće se eleborat kojim će biti obuhvaćena i fizička zaštita stećka, čime će se spriečiti oštećenja na Nikšinoj ploči”, najavljuju iz NVO Zagrad Montenegro buduće korake.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ovogodišnji laureati nagrade „Zaloga", koju Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića dodjeljuje od 1986. godine, su Milica Kralj za poeziju i Milovan Miki Radulović za likovnu umjetnost.
U bioskop Cinema 213 stiže novi film "Avatar: Put vode" koji će premijerno biti prikazan u srijedu, 14. decembra, u 20 sati.