Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Odjeljenje za odrasle Biblioteke “Njegoš” od danas stanovnik “profesorske zgrade”

bbb
Marija Goranović
  • Autor Marija Vujovic
  • 01.03.2021. u 10:58

"Profesorska zgrada" u Kvartu iza Bolnice od danas je dom Odjeljenja za odrasle JU Narodna biblioteka “Njegoš”. Ipak, kako je naglasila direktorica Biblioteke Renata Bulajić, ovo je samo alternativno rješenje.

“Ova godina biće sva u znaku 140 godina postojanja Biblioteke, tačnije od osnivanje Društva nikšićke čitaonice 1881. godine. Biblioteka radi na monografiji 140 godina od njenog postojanja. U prethodnom mjesecu su neke knige izašle, neke treba da izađu. Ono što raduje jeste časopis za djecu koji pripremamo i mislim da će najviše za mjesec dana ugledati svetlost dana. To je časopis sa osvrtom na sve ono što je urađeno ili barem jedan dio za najmlađe sa akcentom na Nikšićke književne susreta. U saradnji sa Opštinom donijeli smo odluku da do kraja godine bude besplatno učlanjenje u JU Narodna biblioteka “Njegoš”, jer na taj način želimo upravo da obilježjimo ovaj jubilej”, kazala je ona.

Takođe je dodala da dok god su ovakve mjere na snazi i širenje koronavirusa na ovom nivou, čitaonica neće raditi, osim za slabovide osobe.

Prostorija u produžetku prostora gdje je danas otvorena biblioteka u budućnosti će biti, prema njenim riječima, namjenjena za čitaonicu.

Naglasila je da će za sada Biblioteka raditi do 18h.

Rukovodilac Odjeljenja za odrasle Ivan Lješković kazao je da je ovo prostor koji zrači toplinom.

On je istakao da je preseljenje trajalo oko dva mjeseca, te da su sve to vrijeme korisnici željno iščekivali novi kutak.

“Što se tiče knjižnog fonda, tu imamo preko 50.000 knjižnih jedinica. Tak broj nije konačan, jer stalno dobijamo nove knjige, što kupovinom, što poklonom zahvaljujući Društvu prijatelja Biblioteke “Njegoš””, naveo je on.

Darko Žugić iz NVO Biznis centar naglasio je da imaju više nego uspješnu saradnju sa Bibliotekom, te da su zadnje dvije godine zajedno radili na dosta projekata.

“Veoma smo ponosni što smo zajedno aktivirali portal Grad kulture i takođe što smo skupili preko 250 biografija koje smo nazvali Lice grada. Radimo upravo i na realizaciji novog sajta da pomognemo u digitalizaciji Biblioteke “Njegoš” čime će biblioteka biti dostupna svima koji su zainteresovani da vide koje su knjige u pitanju, šta je ponuda, kad je Biblioteka otvorena, takođe će im biti dostupan i bibliotekar”, objasnio je on.

Radoje Kandić ispred Društva prijatelja Biblioteke “Njegoš” kazao je da današnji događaj, sa osloncem na 140-godišnju tradiciju nikšićkog bibliotekarstva i čitalaštva, predstavlja samo još jedan značajan kulturni iskorak ove inače veoma prosvećene i duhovno vrlo integrisane sredine.

Društvo je, kako je kazao, do sada pribavilo 20.000 naslova, što je, prema Kandićevoj procjeni, oko 30.000 komada knjiga.

“Novi prostor sa propratnom infrastrukturom, na ovako prigodnom mjestu odraz je zrelosti u doživljaju kulturnih potreba od strane lokalne samouprave. Novi prostor je i nova šansa da se nastave intezivni kulturni procesi koji u Biblioteci nijesu zapostavljeni uprkos korona krizi već samo formom prilagođeni novim okolnostima. Sa druge strane, ovo je nova šansa da se bez opterećenja krene u nove projekte i poduhvate gdje će ideje Biblioteke i dalje biti zdušno podržane od strane Društva prijatelja Biblioteke “Njegoš”, a što i u novom prostoru očekujemo da bude u odnosu prema nama od strane svih aktera”, naveo je on i pozvao sugrađane, a naročito đake i studente, da se nakon kratke pauze vrate Biblioteci i da svoje živote i dalje oplemenjuju na taj način.

Biblioteka “Njegoš” dugi niz godina bila je “podstanar” u Dvorcu kralja Nikole, međutim, radovi na rekonstrukciji doveli su do njenog preseljenja.

Podsjetimo, Biblioteka ima pet bibliotečkih odjeljenja – Odjeljenje za odrasle sa čitaonicom, Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, Obradno odjeljenje, Izdavačka djelatnost i Služba za zajedničke poslove.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci