Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Održan prvi festival Upadaj u bajku: Nagrađeni učenici iz Nikšića

Dan
  • Autor onogost.me
  • 28.05.2023. u 15:09
U petak je u Podgorici otvoren prvi festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu Upadaj u bajku koji je okupio crnogorske autore koji pišu za djecu, ali i djecu koja stvaraju.

V.d. direktorka Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, Sanja Vojinović, istakla je da je ovo prvi festival ovog tipa i da se nada da će postati tradicionalan, kao i da se njime želi naglasiti značaj čitanja od ranog uzrasta.

“Ovaj prvi festival je, kako se vidi, pionirski, i po programima i skromnom budžetu, ali se nadamo da ćemo naredne godine na raspolaganju imati veća sredstva, da će festival biti obimniji, pa ćemo ugostiti i neke regionalne dječje pisce, koji će našoj djeci, uz domaće pisce, ukazati na kvalitetnu literaturu za njih”, kazala je ona.

Na otvaranju je predstavljen i novi dvobroj časopisa Osmijeh koji izdaje Udruženje crnogorskih pisaca za djecu, a o čijim sadržajima i značaju su govorili Žarko Vučinić, predsjednik Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i Goran Radojičić, urednik časopisa i član UCPDM. Pored crnogorskog princa Nikole Petrovića Njegoša koji je svojom pjesmom o ekološkoj državi otvorio blok sa predstavljanjem pjesama, objavljene radove recitovali su učenici nižih razreda osnovne škole. Dodijeljene su i godišnje nagrade Udruženja za najbolja ostvarenja u oblasti proznog i poetskog stvaralaštva za djecu.

Žarko Vučinić (UCPDM) naglasio je da Osmijeh ima dugu tradiciju i da je prvi broj objavljen sada već daleke 1991. godine i dodao:

“Naziv bajka dolazi od riječi bajati ili čarati, što znači liječiti boljku tajanstvenim riječima. I zaista kroz bajku, a ovaj festival se zove “Upadaj u bajku”, liječimo boljke sadašnjeg vremena, kojih nažalost ima pun”, naveo je on.

Festival je pratio i konkurs za djecu uzrasta 8-10 godina, pa su na svečanom otvaranju dodijeljene nagrade stvaraocima čiji su mentori dostavili radove. Odabrano je ukupno sedam pjesama i priča, odnosno dodijeljene su nagrade za tri rada u obije kategorije (proza i poezija) i jedna pohvala za poeziju.

Odlukom žirija prva nagrada u kategoriji poezije pripala je Blagoju Karadžiću, III/3, OŠ “Olga Golović” iz Nikšića, za pjesmu Ružno pače, a njegov mentor bila je Slavica Vuković Ognjenović. Na drugom mjestu našao se Vasilije Kadrić II-2, OŠ ,,Vladimir Nazor’, Podgorica, kojem je mentor bila Sanja Kažić. On je nagrađen za pjesmu Skakućem od bajke do bajke. Trećeplasirana je Marija Đurđević iz V razreda podgoričke OŠ „Pavle Rovinski“, koja je uz mentorstvo učiteljice Maje Kovačević napisala pjesmu Snežin naopaki dan. Za pjesmu, pod nazivom Priroda, pohvalu je dobila Nikolija Nikčević iz II razreda nikšićke OŠ „Milija Nikčević“, čiji je mentor bila Ljiljana Perišić.

U kategoriji proze prvu nagradu osvojio je Gavrilo Petrović iz III razreda OŠ „Pavle Rovinski“ iz Podgorice, a mentor je učiteljica Violeta Džarić. On je autor priče Mogli i ja u čarobnoj priči, dok je Hajdana Đurišić iz IV razreda OŠ Oktoih na drugom mjestu sa pričom Crvenkapa na telefonu. Treća nagrada pripala je Iliji Tomaševiću iz III razreda OŠ “Braća Ribar”, Nikšić, koji je uz mentorsku podršku Dragane Manojlović, na konkursu učestvovao sa pričom Moje putovanje s Petrom Panom.

Festival je nastavljen kreativnim i edukativnim radionicama namijenjenim djeci uzrasta 6-10 godina ⁃ Pričaonicu Ljepotica i zvijer koja je realizovana za korisnike programa Učionica družionica Udruženja Roditelji iz Podgorice i kamišibai radionicu Momotaro (radionica na kojoj se koristi tehnika pripovijedanja koja potiče iz Japana) u realizaciji Kulturnog centra Čigralište iz Podgorice. Realizovana je i radionica Djetinjstvo je najljepša vrteška čuda koju su pripremili autori zbirke poezije za djecu Vrteška čuda – Milica i Goran Radojičić, članovi Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i Književnog kluba Poenta poetika iz Nikšića.

Prvi Festival dječijeg stvaralašta i stvaralaštva za djecu Upadaj u bajku organizovali su Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ iz Podgorice u saradnji sa Kulturnim centrom Čigralište, Udruženjem crnogorskih pisaca za djecu i mlade, udruženjem Roditelji i medijskim sponzorom portalom Roditelji.me.

Glavni ciljevi Festivala su približavanje umjetnosti i kulture djeci, podsticanje kreativnosti kod najmlađih, te promocija i podrška talentovanoj djeci.

Izvor: Roditelji.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.