Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Održana tribina o poeziji Boža Vučića

poezija1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2016. u 08:00

U okviru tribine Udruženja književnika Crne Gore „Svobodijada” preksinoć je u Nikšiću, u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije”, predstavljena poezija Boža Vučića Božana. 

O Vučićevom stvaralaštvu govorio je književnik Perivoje Popović, a gosti večeri bili su pjesnici Nikola Nenezić Čudesni i Miodrag Mijo Janković. Veče je vodila urednica tribine pjesnikinja Milica Bakrač. Vučić je čitao odabrane stihove iz svojih knjiga „Bijeli anđeo nad Mostarom”, „Suze kamenog cvijeta”, „Suze ostroškog Čudotvorca”, „Pruga samoće”, „Na zgarištu svjetlosti”, „Na zlatnoj grani pravoslavlja”, „Vaskrsni u duši”, piše Dan.

Govoreći o stvaralaštvu Boža Vučića Božana, književnik Perivoje Popović istakao je da pri prvom susretu, dok još ne shvatamo da je pjesnik, Vučić nam liči na hajduka, na zatočenika s Romanije ili od Rovina.

”Ali, ne treba mnogo vremena niti napora da poimamo, da je pred nama poeta, anđeo, koga je ovozemaljska nepravda natjerala da bude pobunjenik, odavde do vječnosti. Vučićeva ljudska i pjesnička pobuna imanira sopstveno Sveto trojstvo. Božu Vučiću je sa danom rođenja na Badnji dan uručen vrijedan, ali nimalo bezazlen dar. On je svjestan pomenute osobite Gospodnje naklonosti i čuva se, ozbiljno brine da se što je moguće manje ogriješi naspram datosti koju mnogi nemaju, a koju brojni grubo zloupotrebljavaju. Vučić zna da mu je riječ darovana, riječ poetska, da je koliko je moguće nadogradi, unaprijedi i oplemeni ili da je barem ne okalja i on je, adekvatno sopstvenim domenima, shodno sopstvenoj biranoj darovitosti čuva, nadograđuje, oplemenjuje, a njegov pjesnički obraz do sada se potvrđuje kao garant da je nikad okaljati neće”, kazao je Popović.

Popović je istakao da je Vučićevo biće pjesme široko, prostrano, beskrajno odgovorno prema Gospodu i isto tako blisko i toplo okrenuto prema ljudima.

“Poetski kredo Boža Vučića odvažno preuzima na sebe zadatak da približi gospodnju i ljudsku brigu, ljubav i pažnju”, kazao je Popović.

Popović primijetio je da je patriotizam u knjigama Boža Vučića „i neposredno i simbolično i čovječnost i pobožnost, ali i svjetlost, Vaseljena, trajanje, vaskrsenje koga ne biva bez smrti”.

“I nakon svega ostaje dovoljno mjesta za ljepotu i ljubav, a to je moguće spasenje i novorođenje Svijeta”, rekao je Popović.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci