Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Omori: Origami radionica doprinijeće boljem razumijevanju naroda Crne Gore i Japana

juiciro_omori
  • Autor onogost.me
  • 11.05.2016. u 11:41

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, JU ''Muzeji i galerije'' Nikšić u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, organizovala je kreativnu Radionicu origamija. 

Nakon toga zainteresovana djeca upotpunila su zabavu gledanjem filma ”Bašta riječi”, koji je proglašen za najuspješniji animirani film 2014. godine u Japanu.

U vezi s tim, ataše za kulturu Ambasade Japana u Beogradu, Juićiro Omori, koji obavlja diplomatsku misiju i u Crnoj Gori, istakao je da oni i ove godine aktivno rade na kulturnim dešavanjima u Crnoj Gori, pa je i ovaj događaj jedan dio saradnje u oblasti kulture.

„Ova origami radionica doprinijeće boljem razumijevanju, jačanju i razvijanju diplomatskih odnosa između Japana i Nikšića“, objasnio je Omori i dodao da je zadovoljan, sada, već decenijskom saradnjom sa Crnom Gorom, koja je uspostavljena nakon proglašenja nezavisnosti.

Naglasio je da Ambasada aktivno radi u Crnoj Gori, ne samo na polju kulture, već je uspostavljena saradnja i u oblasti obrazovanja, zaštite životne sredine…  

Za 20. maj najavio je donaciju nikšićkom Domu zdravlja u vidu opreme, a podsjetio je i na konkurs za stipendije koji svake godine za crnogorske studente raspisuje vlada Japana.

„Imamo dvije vrste stipendija, za dodiplomce i postdiplomce. Dodipomska stipendija podrazumjeva školovanje u trajanju od  četiri do pet godina, u zavisnosti od studija, a konkuriše se nakon završene srednje škole. Postdiplomci će imati priliku da nakon fakulteta odu u Japan na dvije godine dodatnog školovanja. Konkurs traje do 20. maja“, kazao je Omori pozivajući crnogorske studente da se prijave.

Osvrnuo se i na sličnosti između Crne Gore i Japana naglašavajući da njih ima mnogo, iako su dvije zemlje geografski veoma udaljene.

„U Crnoj Gori je mnogo lijepa obala i more, u svakom restoranu služe se morski plodovi koje Japanci mnogo vole, a i mi živimo na obali pa je i to, takođe, sličnost. Naročito smo slični u borilačkim vještinama. Crna Gora ima mnogo dobru vodu i sir, možda zbog hrane svi su visoki i imaju dobre mišiće, pa su u vještinama kao džudo, karate i aikido, Crnogorci zauzeli najbolja mjesta“, šaljivo je završio Omori.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.