Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvoren Festival glumca, Nikčević: Ovo su dani kada Nikšić živi i slavi pozorište

otvaranje_15
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 27.11.2018. u 07:10

Jubilarno 15. izdanje ovog renomiranog festivala nameće obavezu da se prisjetimo vremena kada je nastao festival, koji je kroz trajanje, mijenjajući različite forme, tragao za svojom prepoznatljivošću. Nastao je kao festival monodrame, potom festival jednog glumca, da bi kao Međunarodni festival glumca bio utemeljen 2000. godine. I u vremenima nimalo naklonjenim umjetnosti i umjetničkom izrazu, mi smo vjerovali u ovaj festival i njegovo trajanje“, kazao je sinoć prilikom otvaranja „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2018“ predsjednik SO Radivoje Nikčević.

Zato danas , kako je rekao, imamo respektabilnu manifestaciju koja okuplja teatarske kuće iz čitavog regiona, u kojoj se podjednako raduju i pozorišni stvaraoci i publika.

„Ne samo probirljiva nikšićka publika, već i publika iz drugih crnogorskih gradova imaće priliku da iz večeri u veče uživa u glumačkim kreacijama pozorišnih ansambala iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Uvjeren sam da je osnovni kriterijum kojim se rukovodio selektorski tim prilikom odabira bio isključivo kvalitet, što će zasigurno prepoznati i publika i stručni žiri“, kazao je Nikčević, ističući da je u proteklih 14 izdanja Međunarodni festival glumca ugostio najveća glumačka imena Ex-Yu prostora i na taj način predstavio svu raskoš glumačkih bravura.

Ovo su, kako je naglasio, tradicionalno dani kada se u Nikšiću živi i slavi pozorište, a sam festival slavi i slaviće glumca kao nosioca porodičnog iskaza.

„Festival glumca, kao i ostali festivali koji su organizuju u gradu pod Trebjesom profilisali su Nikšić ne samo kao grad festivala, već i kao svojevrsni kulturni centar Crne Gore. Imajući u vidu višedecenijsku tradiciju pozorišnog djelovanja u našem gradu, siguran sam da ćemo i ove godine biti dobri domaćini i s uspjehom organizovati i ovogodišnju smotru glume koju su svesrdno podržali Opština Nikšić i Ministarstvo kulture“, uvjeren je Nikčević.

Nakon proglašenja otvaranja, publika u Nikšićkom pozorištu imala je priliku da pogleda višestruko nagrađivanu predstavu zagrebačkog Exit teatra „Kako misliš mene nema?!“.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.