Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorena izložba „Iz Nikšića s ljubavlju“, građani poslali preko 60 fotografija

1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 11.12.2018. u 07:44

U holu Opštine Nikšić sinoć je otvorena izložba fotografija “Iz Nikšića s ljubavlju”, pristiglih na istoimeni fotokonkurs u organizaciji NVO Alfa Centar.

Da je konkurs izazvao veliku pažnju potvrđuje i podatak da su građani poslali 62 fotografije prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i uopšte fotografija sa detaljima našeg grada, od čega će pet najboljih biti upotrijebljene za izradu poštanskih razglednica.

“Mnogo puta smo slušali kako je Nikšić nekada bio veliki industrijski grad, kolijevka kulture,veliki centar i sporta i omladine i rada. Nikšić je tada imao razglednice. Ova naša aktivnost je prvi korak u procesu dobijanja i štampanja poštanskih razglednica. Mislim da svi moramo raditi zajedno kako bi Nikšić ponovo bio centar, ponovo bio veliki”, kazao je direktor Alfa Centra, Aleksandar Dedović

Bivši minister kulture, Janko Ljumović kazao je na otvaranju da izložba fotografija “Iz Nikšića s ljubavlju” predstavlja primjer projekta kako se iz sopstvenog kreativnog i građanskog stava očitava potreba za estetizacijom životnog prostora.

“Dilema glasi da li je slika grada “puna” ili “prazna” razglednica. Vjerujem da fotografije koje su nastale u okviru foto konkursa Alfa centra svjedoče “pune” razglednice. Razglednice koje će slati poruku o Nikšiću, i pozivati u Nikšić – kao grad poželjnog mjesta za život, koji se konačno bavi sopstvenim identitetom, kako onim savremenim, tako i artefaktima iz kulturne istorije, prostorima i objektima kulturne baštine”, istakao je on, zaključujući da je postavljeni cilj foto konkursa da se u mediju poštanske razglednice upotrebom fotografija, čiji su autori građani i građanke, prezentuju prirodne ljepote Nikšića, grada, kulturnih, istorijskih i turističkih vrijednosti.

“To predstavlja još jednom primjer kako se stvaraju i održavaju veze sa gradom i kako se može raditi na identitetu grada, odnosno kako se može pospješiti identitet i personalizovati mjesto. Fotografija kao medij kreativnog izražavanja dokumentuje pitanje percepcije i iskustva, ona uvijek vizuelno i emotivno utiče na posmatrača, baš kako glasi i naziv izložbe: Iz Nikšića s ljubavlju”, poručio je Ljumović.

Pristigle fotografije će ocjenjivati dvanaestočlani žiri, a svoj sud mogu da daju i svi zainteresovani građani glasanjem za pet najupečatljivih po sopstevnom izboru, danas i sjutra, u periodu od 13 do 15h, u holu SO Nikšić.

Poslije završenog ukupnog postupka bodovanja, najbolje fotografije će biti proglašene 16. decembra.

Izložba je dio istoimenog projekta, a u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD.

ReLOaD projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

U Crnoj Gori se sprovodi  u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci