Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
08:25
19.6.2019.

Otvorena izložba „Mnogolikost savremene umjetnosti“: 12 autora okupljeno oko jedne ideje

Heterogena postavka koju čine djela 12 crnogorskih umjetnika, nazvana „Mnogolikost savremene umjetnosti“, predstavljena je sinoć nikšićkoj publici u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“.


Kako je prilikom otvaranja postavke kazao jedan od autora i teoretičar umjetnosti Milun Lutovac, svi oni zajedno su jedna čudna ekipa koja više radi po nekoj intuiciji i senzibilitetu.

Istakao je da je izložba dio istoimenog projekta.

„Projekat „Mnogolikost savremene umjetnosti“ je počeo prije par godina. Ovo je četvrta kolektivna izložba ove grupe, „Grupe 12“. Nazvali smo je „Grupa 12“ da bi moglo da ima malo simbolike, a i da ostavimo prostora za još neke članove koji mogu doći da se uključe u naš rad“, kazao je on.

Ono što je interesantno, kako je rekao, je da su svi oni, u susretu različitosti, različitih poetika, mogli da stvore u nekoj sredini ono što ih okuplja oko jedne ideja koja je prisutna u Crnoj Gori.

„Oni malo darovitiji moći će da uspiju da iz svih ovih različitosti pokupe ono što je veoma interesantno, a to je neka poruka koja se mogla nazvati tajni kod naše stvarnosti. Umjetnost je inače veliki svjedok. Mi nijesmo pojedinačno vlasnici ideja, već je ideja ona koja, na neki način, sve nas okuplja u Crnoj Gori i ovaj projekat je namjenjen upravo tom razbijanju tabua – ideja pripada jednom čovjeku. Ideja pripada jednoj generaciji, ideja pripada jednom vremenu. Mi pokušavamo sa ovom grupom i ovom postavkom da odgovorimo na pitanja - šta i kako dalje sa stvaralaštvom u Crnoj Gori kada je u pitanju likovni izraz“, objasnio je on.

Izložba je, kako je istakao za kraj, na jedan čudan način povezana i sa generacijama koje su bile ispred njih.

„Nažalost, večeras sa nama nije jedan od naših učesnika ili ljudi koji su nas podržali u samom startu. Riječ je o nedavno preminulom književniku Kosti Radoviću koji je od samog starta osjetio da je ovo jedna lijepa priča i mi mu ovu izložbu večeras od srca posvećujemo. On je večeras sa nama“, dodao je Lutovac.

Autori čije su stvaralaštvo sinoć mogli vidjeti prisutni su Dragoslav Jeknić, Duško Radović, Matija Radović, Milun Lutovac, Seida Belegović, Sonja Krajinović, Tanja Maliković Ćupić, Željko Dapčević, Selma Đečević, Maja Čolaković, Slavica Mijović i Relja Eraković.

Izložba je organizovana u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:06
  12.11.2019.

  Izložba fotografija Jaser Arafat-Drugo ime Palestine otvorena je sinoć u Gradskoj kući. Događaj upriličen povodom petnaestogodišnjice smrti palestinskog vođe i simbola borbe palestinskog naroda za samostalnu državu i dobitnika Nobelove Nagrade za mir, Jasera Arafata, otvorila je potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević.

 • 07:41
  12.11.2019.

  U OŠ "Radoje Čizmović" Ozrinići danas, sa početkom u 17.30h, a povodom obilježavanja pet godina Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličen Poetski čas sa Romima.

 • 07:38
  12.11.2019.

  U bioskopu Cinema 213 danas ćete imati priliku da pogledate tri filma.

 • 07:34
  11.11.2019.

  U Gradskoj kući večeras, sa početkom u 19h, biće upriličena Izložba posvećena Jaseru Arafatu.