Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorena izložba „Portreti“: Majstorstvo poteza u 30 radova

53655997_2355029461176262_3974178005432926208_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 28.02.2019. u 08:55

Izložbom „Portreti“ koji broji 30 radova, Radojica Rale Bulatović predstavio se nikšićkoj publici sinoć u Gradskoj kući.

Postavka je posvećena autorovom prijatelju Mićunu Strugaru.

„Imao je i brata, ne po krvi, ali kao rođenog. Do prije godinu velika podrška na zemlji, a od marta sa neba. Raleva zahvalnost inženjeru i neimaru, spolja kamenog, iznutra blagorodnog lica“, poručio je domaćin večeri Milan Jovanović.

Novinarka Radija Crne Gore Anka Perović Radović, koja je sarađivala sa Bulatovićem dok je bio na čelu tog medija, govorila je o njegovom profesionalnom odnosu prema pozivu.

 „Riječju govori novinarstveno. Slijedeći Čehovljevu misao da je talentovan onaj koji sa malo riječi može da se kaže mnogo, ali i poštujući osnove radijskog novinarstva, njegove su rečenice kratke, jasne i što je najvažnije – istinite i nepristrasne. Dobro zna da novinari moraju da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde, da naša profesija treba da bude jedino u službi javnosti i istine. Poštujući novinarski kodeks, učeći kako da bude kritičar a da izbjegne kritizerstvo, Radojica je brusio novinarski zanat i napredovao u karijeri“, kazala je Radović.

Radovan Mijanović svog kolegu i dugogodišnjeg prijatelja naziva radijskim poslanikom, čovjeka koji je dobar dio svog života posvetio svom prirodnom daru ka slikanju portretisanju, ali i prvi put otkrio nove detalje o njegovom životu.

„Radojica je prijatelj sa velikim brojem naših sugrađana, čovjek koji voli Nikšić kao svoj rodni grad. Ja ću, o svom dugogodišnjem prijatelju govoriti iz posebnog ugla. Govoriću o Radojici kao altruisti, humanisti. Radojica je, iako je davalac krvi preko 40 puta, ostao anoniman. Znam da je ovo prvi put da ga kao dobrovoljnog davaoca krvi neko javno pominje“, kazao je Mijanović.

Karikaturista Darko Drljević autora vidi kao svestranog umjetnika, crtača, publicistu i novinara. Drljević uočava snagu pokreta i govori o njegovom urođenom daru.

„Ko se iole razumije u crtež i umjetnost uopšte, lako će uočiti majstorstvo poteza i virtuoznu, sa lakoćom povučenu liniju na njegovim portretima. Tu nema straha i ukočenosti. Sve pršti od snage pokreta. Sve djeluje tako lagano, a tako promišljeno i skladno. E to mogu samo veliki crtači, sa urođenim darom i mjerom“, rekao je Drljević.

Jugoslovenska i crnogorska prvakinja glumišta i autorova prijateljica iz srednje škole Varja Đukić pozdravila je prisutne emotivnim  stihovima  pjesme „Povratak“ od Dobriše Cesarića i naglasila koliko je dirljivo biti na izložbi koja je posvećena njihovom zajedničkom prijatelju, Mićunu Strugaru.

Među postavkom izložbe nalaze se portreti i naših poznatih sugrađana Miladina Šobića i Dragana Radulovića.

Događaj su organizovali JU Narodna biblioteka „Njegoš“, Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića i Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića, a događaj je dio februarskog programa Nikšićke kulturne scene 2019.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci