Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
10:27
18.12.2020.

Otvorena izložba slika "Govor tijela"

Umjetnica Lidija Vujačić predstavila se nikšićkoj publici izložbom slika “Govor tijela” koja je otvorena u hotelu “Onogošt”.


“Noge koje ram slike “amputira” i izoluje od svega ostalog te ih tako čini jedinim oblikom, odnosno jedinom temom koja se, iz slike u sliku, ispoljava kroz raznolike varijacije ispostavljajući zahtjev da su one/noge središte  - i eto još jedna među velikim istinama sa kojom posle svih prethodnih izgleda niko nije računao, u najmanju ruku nije, koliko je meni poznato, likovnim jezikom ništa slično o tome rekao. A ovdje je rečeno, ili barem sugerisano, i više od toga, preciznije uzeto, ukazano je na još jednu centraciju koja se tiče toga oko čega se koncentrišemo – još jedna i sveobuhvatna istina”, kazao je profesor dr. Milorad Simunović prilikom otvaranja izložbe.

Lidija Vujačić je diplomirala na Odelenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istom Univerzitetu je nastavila obrazovanje, a usavršavala se i na Freie Universitat (Berlin) i Karl Franzens Universitat (Graz), kao i na Univerzitetu Crne Gore gdje je i zaposlena. Magistrirala je 2002. godine, a doktorirala 2007. godine iz oblasti sociokulturne antropologije. Rođena je i živi u Podgorici. Oblasti istraživanja: antropologija savremenosti i popularne kulture, medijska kultura i likovna antropologija.

Vujačić je tokom 2020. godine svoje likovne radove predstavila podgoričkoj publici (samostalna izložba u KIC-u “Budo Tomović” pod nazivom Antropologija na platnu – tijelo i kontekst, mart 2020.), italijanskoj stručnoj javnosti na multimedijalnom događaju Alterità Arte e Antropologia u organizaciji univerziteta iz Venecije i Udina i udruženja RAVE, oktobar 2020).

Ostale vijesti iz kategorije