Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorena izložba umjetnika Miodraga Braca Stevanovića: Slika mi je sve

60349728_670818043340125_5660472849782013952_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 11.05.2019. u 06:10

Inspirisan pejzažom i ženskim aktom umjetnik Miodrag Braca Stevanović predstavio se nikšićkoj publici 27. samostalnom izložbom slika koja je otvorena sinoć u Inovaciono preduzetničkom centru „Tehnopolis“.

Za umjetnika slikanje je veličanstven i moralan čin. Slikom je spoznao svoj mir, a pejzaž i ženski akt su najčešći motivi na njegovim slikama.Veliki dio života posvetio je slikarstvu, pa je tako ono došlo kao utjeha u najtežim momentima.

„Od prve samostalne izložbe pejzaž je prisutan, kasnije se razvijao taj poluakt i akt, koji su se pokazali vrlo uspješni u radu. Sve slike su nastale u 2018. godini mojim oporavkom i mogu da kažem slika me je oporavila i slika je meni sve. Dok slikam ja zaboravim na sve“, iskren je Stevanović.

Na 27 radova, koliko broji postavka izožbe, jasno se uočava da umjetnik poseban prostor u svom stvralaštvu posvećuje prirodi. Šumske staze, rijeke, planinski vrhovi, kao i kolibe, mostovi, samo su neki od motiva koji se mogu vidjeti na fotografijama.

Izložbu je otvorila pjesnikinja i novinarka Dragana Mrkić. Ona je podsjetila publiku na brojne izložbe u gradovima širom Evrope gdje je slikar predstavljao našu zemlju, među kojima su Beč, Lajpcig i Brisel. Bojama je utkao svakog od nas, kazala je Mrkić, a posmatrajući fotografije sami postajemo dio priče.

„Braco je odličan pejzažista, ali i na njegovim portretima, ruke, oči, usta kao da će da progovore svakog trena. Na Bracovim slikam i žene su takve, taman da raspale maštu, ali i da zakuju pogled u plavetnila, valjda sanjaju budne ili nešto sasvim drugo što ćete sami doživjeti posmatrajući neka daleka mora“, kazala je Mrkić.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci