Autor: onogost.me
Foto: Miroslavljevo jevađelje/MPNKS
12:08
10.1.2022.

PEN Centar: Poništiti odluku o dodjeli nagrade "Miroslavljevo jevanđelje"

Crnogorski PEN centar uputio je zahtjev Vladi Crne Gore za poništenje odluke o dodjeli nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" i smjenu žirija koji je donio tu odluku.


"Ovogodišnja nagrada "Miroslavljevo jevanđelje" dodijeljena je autoru koji u svojoj knjizi i javno iznošenim stavovima nedvosmisleno pokazuje i promoviše fašistički odnos prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Albancima i Hrvatima, dakle, prema apsolutnoj većini građana Crne Gore", kazali su iz PEN centra.

Od Vlade traže da poništi odluku o ovogodišnjoj dodjeli nagrade "Miroslavljevo jevanđelje".

"U interesu sprečavanja daljnje i sve dublje fašizacije koju jasno pokazuje njena kulturna i obrazovna politika. Donošenjem skandalozne odluke, žiri je pokazao neskriveni afinitet prema fašizaciji crnogorskog društva, kao i podršku 'crnogorskoj' verziji fašističkog zla protiv koga se već 100 godina bori cijeli civilizovani svijet", kazali su iz PEN centra.

Traže i da Vlada Crne Gore smijeni žiri za dodjelu nagrade "Miroslavljevo jevanđelje".

"Uprava Crnogorskoga PEN centra upozorava Vladu Crne Gore da će se svim legitimnim sredstvima boriti protiv njene politike fašizacije institucija prosvjete, kulture i nauke. O njenoj pogubnoj politici obavijestićemo rukovodstvo Internacionalnog PEN centra, sve nacionalne PEN centre, kao i druge relevantne međunarodne adrese", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, pisac Milutin Mićović dobitnik je nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" za ovu godinu za knjigu "Luče u tami Crne Gore". 

Ostale vijesti iz kategorije