Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Perović: Nadam se da će film proći zapaženo

grudi_0_1
screenshot
  • Autor onogost.me
  • 17.11.2020. u 19:15

Dugometražni igrani film „Grudi“, u režiji Marije Perović, crnogorski je kandidat za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke - Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film u 2020. godini.

Odluku o našem ovogodišnjem predstavniku jednoglasno je donijela Selekciona komisija Ministarstva kulture u sastavu – predsjednik, producent Zoran Živković, te članovi reditelji Andro Martinović i Ivan Marinović, glumice Žana Gardašević-Bulatović i Ana Vujošević, producentkinja Nina Redžepagić i dramaturg Stefan Bošković. Javni poziv Ministarstva kulture, kako podsjećaju, bio je otvoren od 5. oktobra do 1. novembra, a film „Grudi“ bio je jedini prijavljeni kandidat.

VELIKA STVAR

Perović je za Pobjedu kazala da za nju predstavlja veliku stvar što su „Grudi“ crnogorski kandidat u procesu nominacije za filmove van engleskog govornog područja.

“S obzirom na sve okolnosti, ovu pandemijsku godinu koja kao da je izašala iz futurističkog filma, nadam se sa pozitivnim krajem, očekivanja su da će ipak moći da se pođe u Los Anđeles, te da će se film predstaviti u obaveznim procedurama. Čast je, imponuje mi, a ono čemu se nadam je da će neko da zapazi film, da mu se dopadne, te da dobije pozitivnu kritiku. Međutim, ako govorimo sa aspekta ulaska u najuže krugove, mislim da su tu šanse minimalne. Ne zato što ja ne vjerujem u film, već su to procesi koji iziskuju ogromnu pripremu. Raduje me što su „Grudi“ kandidovane ispunjavajući uslov o pet nedjelja bioskopske distribucije, što je dobar termin i trajanje filma, a to se desilo i prije početka pandemije kod nas”, kazala je Perović za Pobjedu.

Kada je u pitanju promocija filma vani, još uvijek nije upoznata sa ovogodišnjim procesom, ali vjeruje da će se uputstva vjerovatno dobiti u koordinaciji Američkog filmskog instituta i našeg Ministarstva kulture.

“Da li uopšte postoji mogućnost putovanja, ili će biti onlajn promocija, u ovom trenutku nijesam sigurna. Koliko se sjećam, termini za promociju su obično u decembru, pa ostaje da se nadamo da će se situacija sa virusom do tada malo stabilizovati, te da ćemo moći da otputujemo u trenutku kada dobijemo termin. Ono što znam da sve neophodne prijave i papirologija treba da se obave do 1. decembra”, rekla je Perović.

Imajući u vidu plasmane naših prethodnih predstavnika, kako je Perović kazala, ne misli da će ovaj film biti preloman po tom pitanju, jer postoji nešto što se zove lobiranje i plasman.

“Naravno, ne može da se lobira za nešto što nije dobro i kvalitetno. Svi ovdje volimo da smo nominovani za Oskara. Ne, nominovani smo kao nacionalni predstavnik što je ogromna čast. Ali, znam da su u nominaciji „Bitke na Neretvi“, koja je ušla u krug od pet nominovanih filmova van engleskog govornog područja, učestvovali svi iz velike bivše države, preko ambasadora, do holivudskih bitnih i važnih ljudi koji skreću pažnju na filmove. Sam proces predstavlja veliko glasanje, koje se odvija u različitim krugovima i fazama”, objasnila je ona.

OZBILJAN RAD

Važno je, kako je rekla Perović, tematski praviti filmove koji se tiču našeg prostora, a istovremenio su i univerzalni. To je pretpostavka koju „Grudi“ ispunjavaju, ali u kontekstu ovog što se zove ozbiljan rad na plasmanu i promociji, malo smo kratki sa načinom, jer na tome rade timovi ljudi.

“Naravno da postoje načini da se na tome ozbiljnije radi, ali ne dozvoljavam da se kritikujemo više nego što zasužujemo. Ono što se u Crnoj Gori desilo od filma „Opet pakujemo majmune“, dakle to je tek period od 15 godina, na razvoju autentičnih stvaralaca uz pomoć Fakulteta dramskih umjetnosti i Filmskog centra je nemjerljivo. To je segment, kakav god plasman na dodjeli Oskara ostvarili, na koji treba da budemo ponosni”, kazala je Perović.

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci