Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pjesmom “Majka” dvanaestogodišnja Nikšićanka osvojila međunarodno književno takmičenje

mala_kaca
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.03.2016. u 15:06

Da su osnovne škole u Nikšiću  još uvijek rasadnici izvanrednih talenata kada je u pitanju stvaralaštvo, dokazala je Katarina Babić, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Mileva Lajović – Lalatović", koja je osvojila prvu nagradu na međunarodnim književnim susretima „Lejla Avdić“  u Banovićima u Bosni i Hercegovini.

Na konkurs koji su početkom februara 2016. godine raspisali Centar za kulturu u Banovićima i fondacija „Lejla Avdić“,  koja nosi ime rano preminule pjesnikinje, učenici škole „Mileva Lajović – Lalatović“ su na prijedlog uprave škole i svojih mentora, uputili preko 20 literarnih radova koji su, prema propozicijama konkursa, morali biti potpisani šifrom.

„ Nakon detaljnog iščitavanja prispjelih radova iz zemalja u okruženju BiH, kojih je bilo preko 470, žiri je izabrao tri rada, a potom izvršio rangiranje. Jednoglasnom odlukom rad u koverti pod brojem 117-11, pod šifrom „Neptun“, proglašen je za najbolji. Tek nakon sprovedene konkursne procedure pristupilo se otvaranju koverata sa šiframa, nakon čega je bilo jasno da se radi o Katarini koja je nagrađena za kraću pjesmu pod naslovom „Majka“, naovodi se u saopštenju OŠ Mileva Lajović-Lalatović. 

Majka

Njegova majka bila je seljanka

Imala je umorne grube ruke i vunene haljine

Nije želio da mu dolaze drugovi kući na rođendane

Nije htio majku na roditeljskom sastanku

Sada očajno želi da ga te grube seljačke ruke dodirnu

Da ih zagrli i traži oproštaj

Završna manifestacija i dodjela nagrada održaće se u Banovićima, 20. marta 2016. godine. Tamo će Katarina ići sa svojom mentorkom, Nadom Milović, kao i delegacijom iz škole „Mileva Lajović“, gdje će joj  biti uručena nagrada od 250 eura.  

„To je svakako prilika za nova poznanstva, nova prijateljstva i sve ono što živote mladih ljudi čini bezbrižnijim, opuštenijim, ljepšim i lagodnijim. Nadamo se da će ova prestižna nagrada biti dodatni motiv i novi podstrek za učenike škole „Mileva Lajović – Lalatović“ iz Nikšića, ali i za njihove vršnjake iz ostalih škola“, zaključuje se u saopštenju te škole. 

Mentorka učenice je Nada Milović, profesorica Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – akcija „Do zadnjeg daha“, drama „Van sezone“ i anime „Blue lock the movie- epizoda Nagi“.