Pjesnički čas i književno veče Ljubivoja Ršumovića

ljubivoje_rsumovic
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2015. u 06:42

Danas će u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 12h, biti upriličen Pjesnički čas sa Ljubivojem Ršumovićem. Istog dana na Sceni 213, sa početkom u 18h, održaće se i njegovo književno veče.

 

Oba događaja odvijaće se u okviru XVIII Nikšićkih književnih susreta, čiji su organizatori Opština Nikšić i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Ulaz je slobodan.
Ljubivoje Ršumović rođen je 1939. godine u Ljubišu na Zlatiboru u porodici Milese i Mihaila Ršumovića. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Odseku komparativne književnosti.
U Beogradu je upoznao Duška Radovića pod čijim je uticajem počeo da piše pjesme. Radio je na Radio Beogradu, zatim na Televiziji Beograd, gdje je bio autor emisija za djecu „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“ i „Fazoni i fore“. Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. godine predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Danas živi u Beogradu. Bio je direktor pozorišta „Boško Buha“, a sada je predsjednik Kulturno – prosvetne zajednice Srbije. Najpoznatije knjige su mu: „Ma šta mi reče“, „Još nam samo ale fale“, „Domovina se brani lepotom“, „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“, „Sunčanje na mesečini“, „Tri čvora na trepavici“ i „Zauvari“. Dobitnik je velikog broja književnih nagrada i priznanja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na sceni Nikšićkog pozorišta večeras počinje revija Beo Art predstava. Tokom naredne tri noći biće izvedene predstave „Zajedno”, „Udarna vest” i „Bilo jednom na Brijunima”.