Počeo Boem fest!

boem_1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 29.09.2017. u 09:07

Grad pod Trebjesom danas i sjutra biće duhu boemije i vremena kad je Nikšić bio sa razlogom prepoznat kao grad boema. Počeo je Boem fest.

Hotel „Onogošt“, kao simbol tog boemskog života Nikšića izabran je za mjesto odakle je danas krenula priča o jednom novom festivalu koji će širiti kulturno-turistički imidž grada.

„Mi smo se potrudili da pokrenemo jedan festival koji će slaviti sve one koji su ovaj grad gradili, koji su svojim vrijednim aktivnostma i stvaralaštvom, od poezije, književnosti, muzike, likovne umjetnosti, filma, ugradili sebe u jednu auru koja stoji iznad Nikšića. Ono što se pamti i ne zaboravlja je duh koji je Nikšić imao, nastao upravo radom i životom naših vrijednih umjetnika, naših legendi“, kazao je danas na otvaranju Boem festa Ratko Bataković, direktor Tehnopolisa odakle je i potekla ideja o festivalu boema.

Ovogodišnji Boem fest posvećen je dvadesetorici umjetnika – Vitu Nikoliću, Draganu Raduloviću, Milanu Dugo Krivokapiću, Dragu Maloviću, Veljku Mandiću, Vukmanu Otaševiću, Živko Nikoliću, Mirku Kovaču,  Dušanu Jekniću, Mikiju Vukićeviću, Mirku Banjeviću, Petru Banićeviću, Stevu Matoviću, Vladimiru Mijuškoviću, Vladimiru Popoviću, Žarku Vojičiću, Lazaru Tripkoviću, Dragu Kovačeviću, Zoranu Kopitoviću i Rodoljubu Rođi Raičeviću.

Festival je nastao u partnerstvu sa lokalnom upravom i JU Zahumlje.

 „Postoji jedno svijetlo mjesto na mapi Balkana, a to je Zahumlje. Kroz tu tačku presijecali su se svi putevi onih koje danas slavimo“, naglasio je Bataković .

Sonja Nikčević, potpredsjednica opštine Nikšić za kulturu i turizam, izrazila je zadovoljstvo što Nikšić dobija još jedan vrijedan događaj.

„Ovo je jedna nova kulturno-turistička manifestacija koja od ovog dana kreće, a nadam se da će brojati godine pred sobom i da će biti snažnija iz dan u dana. Sve je ovo sa namjerom da ljude koji su utkali sebe u dobri duh Nikšića, da ih ne zaboravimo, da ih pamtimo i osnažimo kroz ovakve naše skupove“, istakla je Nikčević.

Danas, nakon otvaranja u režiji  narodnog orkestara i hora “Zahumlja”, I tamburaškog orkestra iz Pljevalja, na Trgu Slobode, festival se nastavlja izložbom grafike Mirka Toljića u lokalu “Oktobar fest”, gdje će od 20.30h časova nastupiti Dušan Mandić Šejn i stand up  komičar Andrija Dabanović. Nedaleko od njih, u “Floyd”-u Simo Trebješanin i prijatelji imaće poetsko muzičko veče pod nazivom “Noć čarobne duše”. U “Onogoštu” će u 18h nastupiti tamburaški orkestar „Taslidža“ iz Pljevalja, dok će u “Blues brothers” baru u 19h Sreten Mitrovića sa gostima organizovati pjesničko veče.

Narednog dana, 30.oktobra, u hotelu “Onogošt” će ponovo nastupiti „Taslidža“ iz Pljevalja, u “Oktobar fest”-u će biti organizovana projekcija filma sa Undrehill festivala „Dan oslobođena“ i veče ženske poezije uz zvuke gitare, u “Floyd”-u će biti organizovana izložba radova umjetnika mlađe generacije iz Nikšića,  a u “Blues brothers” baru će biti organizovano veče aforizama, poezije i filma posvećeno Milanu Dugu Krivokapiću kroz koje će publiku voditi dramaturg Obrad Nenezić, dramski umjetnik Miro Nikolić, Dugovi prijatelji i saradnici.

Dvodnevna manifestacija završiće se onako kako je i počela – koncertom orkestra i hora “Zahumlje” koji će biti održan u sali “Zahumlja”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 20 časova, u okviru "Beo Art" revije predstava, koja se realizuje pod sloganom "Pretprazničke večeri", biće izvedena predstava "Sin", koju je po tekstu Florijana Zelera, režirala Ana Tomović.