Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počeo šesti medjunarodni skup Njegoševi dani

DSC_3191
  • Autor onogost.me
  • 28.08.2015. u 14:32

U organizaciji  studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti sa Filozofskog fakulteta, u Nikšiću je počeo šesti međunarodni skup Njegoševi dani. 

Otvarajući skup, predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, kazao je  da Crna Gora zapravo živi Njegoševu epohu i da nije bilo Njegoševe Crne Gore ne bi bilo ni ove savremene, dodajući  da je više od vijeka ipo Njegoš jedne oplemenjivao, dok su ga zloupotrebljavali. 

Prema njegovim riječima u Crnoj Gori ljubav prema slobodi nije bila manja od ljubavi prema mudrosti, niti je “poetika oružja bila manja od poetike lirike”, a Njegoš je sve to uspio da “uhvati i ugradi u svom umjetničkom iskazu”.

Zbog  višegodišnjeg doprinosa na području montenegristike i južne slavistike uopšte, prof. dr Boguslav Željinski, Predsjednik Komisije za komparativna istraživanja slovenskih književnosti pri Međunarodnom slavističkom komitetu, Njegoševe dane smatra najznačajnijom naučnom, ali i kulturnom manifestacijom u Crnoj Gori.

“Stalnim učešćem istaknutih naučnika iz najznačajnijih evropskih slavističkih centara pokazao je da je njegova vrijednost prevazišla vezanost za jedno podneblje i da se, crnogorski jezik, književnost i kultura, u skladu sa savremenim književnim i jezičkim pristupima i metodologijom izučavaju i van granica Crne Gore”, kazao je Željinski, dodajući da su Njegoševi dani, do sada, na 2.679 stranica dali 171 vrijedan naučni rad, od kojih 101  pripada književnoj sekciji, 54 sekciji za nauku o jeziku, a 11 istorijskoj sekciji. 

Predsjednica Organizacionog odbora, prof. dr Tatjana Bečanović, kazala je da ovogodišnje Njegoševe dane posvećuju najuzvišenijoj djelatnosti duha – poeziji. 

“Braniti se od zla riječima i nanositi zlo riječima, to je pjesnička privilegija. Riječi-strijele samo najbolji odapinju u vječnost. Njegoševe strijele ranjavaju naš trenutak. Onima koji ga ne razumiju otvoriće ranu, za one koji zbore njegovim jezikom biće lijek, lijek za palog anđela, usnulog u svakome od nas, eliksir koji obnavlja našu pobunu“, kazala je Bečanović.

Prvi Njegoševi dani održani su na Cetinju 2008. godine, iste godine kada je i osnovan studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

U okviru Njegoševih dana održano je književno veče Jevrema Brkovića pod nazivom “Pjesnikov dijalog s Njegošem” i koncert klasične gitare Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.
Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.