Počinje 19. Međunarodni festival glumca

Nikšićko pozorište
 • Autor onogost.me
 • 06.11.2023. u 07:45
Međunarodni festival glumca počeće večeras u Nikšićkom pozorištu, a tokom pozorišne smotre biće izvedeno šest predstava. Festival će okupiti pozorišta iz Sarajeva, Beograda, Bitolja, Banjaluke.

Festival, koji se ove godine realizuje pod sloganom „Tako je (ako vam se čini)“, trajaće do 11. novembra. U sklopu svečanog otvaranja biće dodijeljena nagrada Veljko Mandić, koja je pripala glumcu Vladanu Gajoviću.

Takmičarski dio Festivala započeće večeras predstavom “Ivanov” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu A.P. Čehova, režirao Paolo Mađeli.

Uloge u predstavi tumače: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

„Dugo smo razmišljali o Ivanovu, Čehovljevom tekstu koji nikada do sada nismo postavljali i brzo smo shvatili da smo se uhvatili u koštac sa gotovo neosvojivom planinom. Napori savladavanja te planine su izuzetno zanimljivi i nadamo se da ćemo se uspjeti popeti na vrh zajedno sa svim našim ljudima koji čine ovu predstavu. Ovu avanturu smo pripremali mjesecima. Sa velikom strepnjom i poštovanjem… Ivanov je priča jednog promašaja zvanog život. Ivanov je pripovijetka našeg bola. Ivanov je borba protiv hipokrizije, neuroze i samoće koju nam svijet nameće. Ivanov je priča o prijateljstvima, izgubljenim ljubavima i osjećanjima koja se nikad nisu realizirala. Ivanov: o fragilnosti života i o ljutnji zbog svijesti koju imamo o njoj. Ivanov: mirisi, boje, glasovi izgubljenih očiju u neprestanoj potrazi za nečim što u vanjskoj stvarnosti više ne postoji, ali u unutrašnjoj stvarnosti proizvodi zaglušujuću buku koja zapravo znači smrt‟, zapisao je Paolo Mađeli.

Ceremoniju otvaranja Festivala vodiće nikšićki glumci Anja Drljević i Matija Memedović.

Pozdravnu riječ u ime domaćina imaće direktor Nikšićkog pozorišta i direktor Festivala, Radinko Krulanović, a povodom dodjele nagrade „Veljko Mandić” laureatu Vladanu Gajoviću, obrazloženje će pročitati predsjednik Žirija za dodjelu nagrade, glumac Ljubomir Bandović.

Festival će zvanično otvoriti predsjednica Žirija Festivala, glumica Ljiljana Blagojević.

U takmičarskom dijelu festivala učesvovaće pet predstava, a šesta će biti izvedena poslednje večeri, 11. novembra, u čast nagrađenih.

U utorak, 7. novembra, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda će izvesti predstavu Slobodana Selenića „Očevi i oci“, koju je režirao Veljko Mićunović.

U srijedu, 8. novembra, ne repertoaru je predstava Narodnog pozorišta iz Bitolja „Brod za lutke“ Milene Marković, u režiji Kokana Mladenović.

Predstava „Ćelava pjevačica“ tivatskog Centra za kulturu, koju je po tekstu Ežena Joneskog režirao Jagoš Marković, biće izvedena u četvrtak, 9. novembra. Takmičarski dio festivala zatvara predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Gospođica“, po tekstu Iva Andrića, koju je režirala Đurđa Tešić.

Nagrade najboljim glumcima 19. izdanja Međunarodnog festivala glumca biće uručene u subotu, 11. novembra, kada će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Za sada je sve OK”.

Sve predstave biće izvedene u 20 časova. Cijena ulaznice za jednu noć je sedam eura.

Organizator Festivala je Nikšićko pozorište uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

 

 

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Studentski teatar iz Podgorice izveo je predstavu "Restoran Desert flower" u velikoj sali nikšićkog "Zahumlja", u znak poštovanja prema ličnosti Gorana Bulajića, koji je nedavno iznenada preminuo.