Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poetsko veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću

vito-nikolic-640x336
  • Autor onogost.me
  • 24.12.2015. u 08:58

Večeras u Propaganda baru, nevladina organizacija "Drumovanja" organizuje poetsko veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću. 

Program počinje u 20h.

Kako navode iz ove NVO, ovo veče je prilika da se zaljubljenici Vitovog stvaralaštva okupe na jednom mjestu, gdje će imati priliku da govore Vitove stihove, anegdote druge zanimljivosti iz njegovog života i  iz njegovog života.

Porijeklom Nikšićanin, Vitomir Vito Nikolić rođen je 1934. godine u Mostaru, gdje mu je otac bio u vojnoj službi. U aprilu 1941. s porodicom  je izbjegao u Nikšić. 

Siromaštvo je dostojanstveno podnosio. Pošto nije imao stan, jedno vrijeme je noćivao pod stepeništem, zatim u željezničkom vagonu. U tako teškim životnim uslovima, razbolio se i postao česti gost sanatorija. Četiri godine bio je vezan za bolesničku postelju. Već od rođenja zadojen čemerom, nije se predavao. Sav u bolu, nadanjima i iščekivanjima, živio je ipak svoj život.

Prve zbirke pjesama “Drumovanja” i “Sunce, hladno mi je” Vito je štampao je o svom trošku. Iako u skromnoj opremi, bile su tražene i rado čitane. Najčešće su ih kupovali prijatelji s kojima je provodio kafanski život.

 

 

Stalno je bio u sukobu s vlašću, odležao je neko vrijeme i u zatvoru, ali su ga pojedinci iz te vlasti i štitili.

Iz Nikšića se preselio u Titograd (današnju Podgoricu) i zaposlio se u redakciji “Pobjeda”. Njegove reportaže “Crnom Gorom putem i bespućem” su, ustvari, priče.

Ponekad je Vito priređivao književne večeri u kafanama, pred brojnom publikom koju je on znao da razgali i uzbudi svojim stihovima.

Pisao je i pjesme za djecu, od kojih su se neke našle u čitankama za osnovce.

Umro je 1994. godine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.