Popović: Pamet i lijepa riječ su konstantno ugrožene

popovic
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 14.12.2016. u 07:24

Milisav Popović, naš sugrađanin, diplomirani politikolog za međunarodne odnose, prvi i do sada jedini profiličar na prostoru Crne Gore, autor knjiga „Pred buđenje“ i „Zaboravljena gora“ - prve knjige epske fantastike o mitskim bićima sa naših prostora, predstavio se sinoć književnom večeri, u okviru XIX Nikšićkih književnih susreta.

Nakon što je naveo da mu je prethodno predstavljanje nikšićkoj publici obilježilo i promjenilo, a ovo upotpunilo život, Popović je objasnio da se njegove priče zasnivaju na istinitim likovima i događajima koje je, kako je kazao, malo domaštao i dopisao, ali da su njihova tuga i njihov bol stvarni.

To je slučaj i sa kolumnom „Perje i kreda“.

„Ovo je jedna vrlo lokalistička, nikšićka priča o životima, o čudacima koji su postojali i nadam se da će to vrijeme čudaka, divnih i lijepih, opet da dođe jer Nikšiću je neophodna takva vrsta energije“, naglasio je on.

Dalje se, objašnjavajući sadržaj priče „Sjever juga“, osvrnuo na odnose u našem gradu, na gledanje ljudi jednih na druge, ali i na shvatanje ljepote. 

„Mislim da je ljepota konstantno ugrožena, da je pamet i lijepa riječ ugrožena, da je danas mnogo lakše biti agresivan i destruktivac nego živjeti u svijetu gdje svi konstruišemo lijepo i dobro, gdje se svi hvatamo za ruke“, iskren je Popović.

Ipak, uzdahe publike izmamila je kolumna „Iza koprive“ posvećena Popovićevoj majci, priča za koju je kazao da ne može emotivnije da je obrazloži jer bi se „pocijepao“ pred prisutnima, na šta su ga oni nagradili velikim aplauzom.

U tom dahu je nastavljen razgovor o njegovoj baki, opisanoj u „Krugu oko mjeseca“, priči u kojoj se na poseban način oblikuje motiv ljubavi percipiran iz vizure jedne starice, ali i hrabrosti da se čovjek suoči sa sobom.

Niz kolumni za koje se, prema reakcijama publike, činilo da se mogu ređati do sjutra, ipak je završen pričom „Ženske suze“ za koju je Popović kazao da je zna veliki broj dama i da su mu nakon nje priznali da može da bude i pjesnik za žene, te da mu je radi toga posebno draga.

Za kraj se osvrnuo i na ono što ga kao pisca, prema njegovom mišljenju, razlikuje od ostalih.

„Biti kolumnista u ovom dobu je jedna posebna težina zato što ne pripadam toj plejadi pisaca koji se bavi dnevno-političkim momentima nego ovim koji su meni biserni. Valja napomenuti da je Nikšić danas prvi u regionu po kvalitetu pisanog sadržaja koji se nudi na internet sferi, tako da kolumne danas žive mnogo šire nego što je Crna Gora“, zadovoljno je završio ovo veče.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ove godine na otvaranju Nikšić Guitar festivala, 6. oktobra, premijerno će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Pod dirigentskom palicom Ivana Huta, gudači dubrovačkog orkestra nastupiće u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h. Ulaz na koncert je slobodan.
Nikšićka publika u oktobru imaće priliku da odgleda tri predstave koje su na repertoaru Nikšićkog pozorišta.