Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstava “Ubi me kurje oko” večeras u Nikšićkom pozorištu

Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.10.2022. u 08:28
U sali Nikšićkog pozorišta večeras u 20h biće odigrana predstava "Ubi me kurje oko", za koju su tekst napisali Zoran Mijaljević i Vesna Stanković, koja potpisuje i režiju.

U predstavi igraju: Srđan Ivanović, Milan Kalinić i Vesna Stanković.

Muziku je komponovao Branislav Pipović, kostime je uradila Ružica Ristić, a scenografiju potpisuje “Radionica”.

To je gorka komedija i priča malog čovjeka u Prvom svjetskom ratu, ispričana isledniku 1945. godine po oslobođenju Beograda, u prisustvu daktilografkinje.

Kroz cijelu istoriju čovječanstva ratovi su se vodili zbog različitih političkih ciljeva, vjerskih indoktrinacija, interesa, ostrašćenosti pogrešno izabranih državnih vođa… a u svim ratovima najviše je stradao narod, običan, mali čovjek, koji je najčešće bio primoran da se bori sa drugim malim čovjekom, takođe primoranim da se bori, a da se ne poznaju, ne mrze, ne žele zlo jedan drugom.

U predstavi “Ubi me kurje oko” upoznajemo ratnog antiheroja Anđelka, siroče. Igrom slučaja se nađe kao dobrovoljac u ratu, svjestan svoja dva velika nedostatka – “prvi je to što mu je tijelo izraslo veliko, a srce ostalo malo, ko kamičak, pa se svega boji, a drugi je kurje oko na palcu, koje mu zadaje bol i remeti život”. Svoju životnu priču priča partizanskom isledniku, drugu Kosti, neposredno posle oslobođenja Beograda. Sve to uredno u zapisnik unosi drugarica Mira, malo ocvala “djevojka”, rođena Beograđanka, sa jedinom misijom da pronađe muža, makar to bio i sirovi, neotesani drug Kosta, koji pak ima svoju životnu priču, ne manje potresnu od Anđelkove.

Predstava je nastala u produkciji Teatra “Balkan novi pokret” iz Beograda, a u Nikšiću se igra u organizaciji JU Nikšićko pozorište, a u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2022.

Cijena ulaznice iznosi 5 eura.

Informacije i rezervacije na telefone: 069 490 198; 067 932 646.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci