Premijera “Narodnog poslanika” u Nikšićkom pozorištu

Nikšićko pozorište
 • Autor onogost.me
 • 30.09.2022. u 08:19
Predstava „Narodni poslanik”, u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, biće premijerno izvedena večeras u 20h na sceni Nikšićkog pozorišta.

Predstavu je po tekstu Branislava Nušića adaptirao i režirao Goran Bulajić, scenografiju je uradila Anka Gardašević, a kostime Olivera Eraković.

U glumačkoj podjeli su: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović.

„Narodni poslanik je prva Nušićeva drama i na najuspjeliji način je utrla put tada mladom piscu koji će u kasnijim decenijama postati klasik srpske književnosti. Ona je po mnogo čemu odredila Nušićev stvaralački put obilježen satiričnim i komediografskim motivima kojima je slikao društvo druge polovine devetnaestog vijeka. No, ispostavilo se da isti motivi i tipologija ličnosti opstaje i u istorijskim periodima koji su usledili. Pa, i danas, lik skorojevića koji žudi za vlašću nije ništa neobično i nepoznato. Naprotiv, čini se da je upravo osnovni motiv Narodnog poslanika danas aktuelan jednako koliko u Nušićevo doba.

Nikšićko pozorište sa ponosom ističe činjenicu da se ovim velikim tekstom i njegovom univerzalnom temom bavi nakon relativno dugog perioda u kome Nušićevi komadi nijesu postavljani na scenama u Crnoj Gori. Očigledno je da društvena podsvijest nije bila spremna za suočavanje sa činjenicom da smo svi pomalo ličili na Nušićeve poslanike, ministarke i ožalošćene porodice, pa i na pokojnike. Vjerujemo da smo kroz ovu predstavu konačno spremni i za tu vrstu spoznaje‟, napisao je povodom premijere umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić.

Ulaznice za predstavu su rasprodate.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci