Premijera predstave “Pluća” na sceni Nikšićkog pozorišta

Nikšićko pozorište
 • Autor onogost.me
 • 30.11.2023. u 08:04
Predstava „Pluća″, po tekstu Dankana Mekmilana, u režiji Andreja Nosova, biće premijerno izvedena večeras na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20 časova.

Predstava je na repertoaru i naredne večeri u istom terminu.

Uloge u predstavi tumače glumci Nikšićkog pozorišta Maja Stojanović i Stevan Vuković.

Tekst Mekmilana preveo je Ivan Vuković, kostime je kreirala Marija Marković, scenografiju je osmislila Vesna Sušić, a dizajn svjetla Nemanja Calić. Izvršna producentkinja na projektu je Milica Burić.

Svoju praizvedbu “Pluća” su imala u Studio Theatre u Vašingtonu  2011. godine i od tada su doživjela 40 produkcija na mnogim pozorišnim svjetskim scenama, a prvi put se postavljaju u Crnoj Gori.

„Tražili smo tekst i tematiku koji bi nam kroz malo likova i tako običnu priču donijeli živo ogledalo koje se okreće svakodnevno ka našim običnim i malim životima i te živote čini pozorišnim scenama, možda čak i pozorišnim festivalima. Tekst koji je kontekstualno aktuelan do onog najvišeg satiričnog nivoa i van konteksta univerzalan po tragikomičnim i vječito neriješenim pitanjima muško-ženskih odnosa i percepcijama „malog“ čovjeka prema „velikim“ pitanjima“, rekao je o izboru teksta umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

„Mladi par razmatra roditeljstvo. Oni su spremni da budu sledeća generacija roditelja, boljih od naših, ali ih politička anksioznost, užasna vremenska prognoza i surovost današnjeg sveta značajno plaše. Pitanja su – kako imati decu u svetu na koji svakodnevno kukamo i nemoćni smo da ga menjamo – da li imamo prava da zarobimo nove generacije u starim problemima i licemerju sveta i poretka koji živimo – ili će možda baš ta naša deca spasiti polarne medvede i obezbediti mir na svetu?

Pred nama je predstava koja se ne koristi pozorišnim (spoljnim) sredstvima u onoj meri u kojoj bi smo očekivali. Trudili smo se da poštujemo planetu, da gajimo i čuvamo biljke i životinje, da činimo stvari održivim. Gotovo sve što koristimo je neko već koristio, ništa nije novo. Morali smo da se snalazimo, da tražimo dalje od očiglednog i već određenog i da taj „redimejd“ pristup osvojimo. Međutim, nismo skroz uspeli da radimo bez struje i bez puno različitog otpada i energije koju svakodnevno trošimo. Ipak, pozorište ne može baš daleko od sveta i zajednice u kojoj živimo. Trudili smo se da zaronimo unutra, u naše odnose i naše strahove i da progovorimo o nama. Baš sad, tu i ovde i baš takvi kakvi smo, bez foliranja.

Videćete oko pedeset godina života, zamišljaćete sa nama koliko je praška za veš potrošeno u tih dvadeset hiljada dana i kako preživimo baš svako razočaranje. Ova predstava za mene je velika radost i izuzetna prilika da se zapitamo kako i zašto donosimo neke odluke u našim malim i prolaznim životima. Naši likovi potroše oko 400 hiljada sati na razmatranje tema i dilema bez velikih rezultata. Kažemo da smo dobri ljudi, a veliko je pitanje kako će o nama govoriti za dve ili tri stotine godina. Važno je da se pitamo, kaže ona. On misli da ne bi trebalo da svi imamo decu – i tako sa bitke za bebe, idemo u bitku za roditelje.

Veliko hvala ekipi predstave na radosti stvaranja i borbi za pozorište koje nas se tiče“, napisao je reditelj predstave Andrej Nosov.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od pet eura.

Informacije i rezervacije na telefon 067/932 646.

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Knjiga “Hommage Novu Vukoviću”, kao i 20. broj časopisa “Riječ”, koji je posvećen akademiku Vukoviću, biče predstavljeni večeras na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u svečanoj sali u 18 časova.