Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Promocija projekta „Antifašistička mapa Nikšića“

pozivnica_17
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2017. u 06:11

U galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“ – JU "Muzeji i galerije" večeras će od 19h, biti upriličena promocija projekta „Antifašistička mapa Nikšića“ čiji je nosilac Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore. 

Projekat obuhvata nekoliko segmenata: promociju mape i artefakata, otvaranje izložbe „Između otpora i sjećanja“ kustoskinje Ljiljane Karadžić i autora: Dejana Batrićevića, Davida Delibašića, Zdravka Delibašića Belog, Srđe Dragovića, Nataše Đurović, Dušice Ivetić, Ane Matić, Teodore Nikčević, Suzane Pajović, Lazara Pejovića, Željka Reljića, Mata Uljarevića, Maje Šofranac, i muzički dio programa hor i orkestar JU „Zahumlje“, dirigent prof. Predrag Martinović.

Кustos izložbe „Između otpora i sjećanja“,Ljiljana Кaradžić, kaže da su antifašisti imali viziju u čije ime su se borili i polagali živote: željeli su da izgrade novo, bolje društvo zasnovano na emancipaciji, slobodi i ravnopravnosti, u miru.

“ Imajući u fokusu antifašističke narative iz naše prošlosti, savremeni kontekst, a naročito slobodarski duh Nikšića, 13 umjetnika su namjenski uradili radove za izložbu „Između sjećanja i otpora“. Služeči se različitim strategijama i izražavajući se kroz različite medije, umjetnici su se bavili kolektivnim i ličnim sjećanjem na taj period naše istorije, istraživali su status partizanskog/socijalističkog nasljeđa u post-tranzicijskom vremenu, problematizovali su antagonističke pojmove fašizam/ antifašizam i njihov status u savremenom društvu”, ističe ona.

Nikšić je poznat po slobodarskom duhu i antifašističkoj borbi kroz istoriju, a o njegovoj revolucionarnoj prošlosti govore i brojni spomenici i spomen obilježja koja su svjedoci i simboli otpora fašizmu. Nakon raspada Jugoslavije i uspona nacionalizama 90-ih, a kasnije i uvođenja neoliberalnih politika, Narodno-oslobodilačka borba, jedno od najsvjetlijih poglavlja zajedničke istorije i najmasovniji pokret otpora u okupiranoj Evropi tokom II svjetskog rata po mišljenju mnogih istoričara, bila je skrajnuta, ili je postala predmet osporavanja i grubog revizionizma na prostoru nekadašnje SFRJ. Za razliku od drugih država, koje su revidirale istoriju narodno-oslobodilačke borbe, Crna Gora je ostala dosljedna suštinskim vrijednostima NOB-a i antifašizma, kako kroz svoju zvaničnu politiku, tako i kroz brojne konkretne aktivnosti, kao što je npr. kontinuirano, plansko obnavljanje i zaštita spomenika NOB-a.

„Ideja projekta “Antifašistička mapa Nikšića” je da se antifašističke vrijednosti na kreativan način iznova aktiviraju i učine prijemčivim i djelotvornim kroz savremene umjetničke prakse. Кako je za nove generacije antifašizam samo jedan od ikoničkih označitelja u popularnoj kulturi, potrebno im je, osim stereotipnog uvida u istorijske činjenice, na prijemčiv način probuditi i osnažiti vitalni duh ideja antifašizma kao životnog opredjeljenja koji poziva na solidarnost i ohrabruje borbu za humanu transformaciju duštvenih odnosa. Vjerujemo da će projekat “Antifašistička mapa Nikšića” doprinijeti osnaživanju tog duha“, navodi Karadžić.

Koordinatori projekta su Boris Abramović i Milena Jovićević.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture Crne Gore. Na otvaranju će govoriti Janko Ljumović, ministar kulture, prof. mr Lazar Pejović, FLU Cetinje, Ljiljana Кaradžić, kustoskinja. Organizatori su JU "Muzeji i galerije" i JU „Zahumlje“, a u okviru manifestacije „Septembarski dani  2017“.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.