Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Promovisana „Dekonstrukcija hrišćanskoga mita u Pekićevu Vremenu čuda”

64623335_1245375178969455_8601072438630940672_n_1
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 21.06.2019. u 06:53

Knjiga „Dekonstrukcija hrišćanskoga mita u Pekićevu Vremenu čuda“, autora Milana Markovića predstavljena je sinoć pred nikšićkom publikom u JU „Zahumlje“.

„Dekonstrukcija hrišćanskoga mita u Pekićevu „Vremenu čuda“ predstavlja dubinsku analizu satiričnog romana „Vreme čuda“ objavljeno 1965. godine, prvijenca crnogorskoga i južnoslovenskoga klasika Borislava Pekića.

Marković se služi savremenim antropološkim saznanjima o mitu, a centar njegovog istraživanja je analiza mita i mitskog mišljenja, te načinom na koji se ono transponuje u književno umjetnički tekst.

Kroz poglavlja knjige: Odnos prema mitu, Fiat lux, Smrt na Hinomu i Zaključci, recezentkinja knjige, Sofija Kalezić objašnjava da autor demonstrira kako rekonstrukcijom biblijskoga kultnog modela Pekić mijenja optiku čitanja novozavjetnih priča.

„On tako objašnjava da je prvi dio romana sačinjen iz sedam pripovjednih cjelina za koje su inspiraciju predstavljali biblijski motivi Isusovih čuda u Judeji, te da su u odnosu na biblijsku paradigmu predstavljena čuda izokrenuta i parodirana. Drugi dio romana sastoji se iz četiri poglavlja, u kojima je sagledana jevanđeljska priča iz perspektive apostola Jude. On je predstavljen kao najstrastveniji pobornik i pravi ideolog proročanstva o spasitelju, dok se za Isusa kaže da do njegovog razapinjanja na krst nikada nije došlo“, kazala je Kalezić.

Urednik izdanja, Aleksandar Radoman, sinoć je, između ostalog, ocijenio da knjiga pripada krugu najvrednijih monografija o književnom djelu Borislava Pekića.

„Prvorazredni kvalitet ove knjige to što njen autor nije analizi djela pristupio iz neke krute, unaprijed zacrtane teorijske perspektive već je posežući za svojevrsnim metodološkim eklekticizmom pažljivo tragao za najprimjerenijim metodama tumačenja Pekićeva teksta. Stoga je u knjizi prisutan širok raspon hermeneutičkih modela, od antropološkoga, mitološkoga, do naratološkoga ili poststrukturalističkoga“, objasnio je Radoman.

Književnik, Ethem Mandić objašnjava na koji način se događa „dekonstrukcija“ hrišćanskoga mita.

„Dekonstrukcija ne polazi od pretpostavke za „uništenjem“, „čistom negacijom“, već svođenjem mita, odnosno književnoga djela koje ga aktivira na njegove proste činioce i nudi deskripciju tih činjenica, upravo, ne bi li osvijetlio ono bogatsvo novih značenja prisutno u „Vremenu čuda“, istakao je Mandić.

Autor, Milan Marković ističe da knjiga predstavlja period istraživačkih napora i određenih filozofskih pitanja koja su zastupljena kod Pekića. On objašnjava da je njegov cilj bio da pruži jednu svježu perspektivu u tumačenju teksta.

„Govoreći o funkcijama i zadacima književnih teorija i samoj metodologiji tumačenju književnosti sam Pekić kaže: „Svako delo ima vlastito načelo po kome je izgrađeno, pa bi svakom odgovaralo imati svoju eksplozivnu teoriju koja ga objašnjava. Ključ koji otvara samo njegova vrata…“. Poštujuči eksplicitni navedeni stav autora trudio sam se da kopiram baš tu eksplozivnu hermenautiku vremena čuda“, kazao je Marković.

Studija „Dekonstrukcija hrišćanskoga mita u Pekićevu Vremenu čuda“ je 21. izdanje biblioteke Montenegrina, u kojoj se publikuju izdanja iz oblasti književne i jezikoslovne montenegristike Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Promociju knjige su organizovali JU „Zahumlje“ i Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci