Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radojičić: Veliki pjesnici Nikšić čine velikim gradom

goran
Marko Ćulafić
  • Autor onogost.me
  • 10.06.2017. u 06:05

Goran Radijičić, mladi nikšićki pjesnik i književni kritičar,  za junsko izdanje “Nikšić city navigator-a”govorio je  o književnoj sceni grada pod Trebjesom i Književnom klubu “Poenta poetika”, čiji je predsjednik.
 

Kako ističe, književna scena u gradu danas, u vrijeme kada se o poeziji, pa i književnosti u cjelosti, malo govori, djeluje formirano i cjelovito. Nakon prethodnih decenija u kojima su najznačajniji nikšićki autori gradili sliku o dobrom duhu grada, u Nikšiću se, dodaje, pojavljuje mlada generacija autora, okupljenih oko Književnog kluba „Poenta poetika“ – JU „Zahumlje“, koja, samtra on, mijenja perspektivu i doživljaj pozicije poezije u kulturnom životu grada.
 
“ Nikšić danas ima tri generacije autora, stariju, srednju i mlađu generaciju, i svi oni ponaosob rade na očuvanju i unapređenju onoga što s ponosom nazivamo nikšićkom književnom scenom.
Kao naročito značajan fenomen i priliku za dodatnu afirmaciju mladih istakao bih zbornik „Mozaik“, čiji je drugi broj u pripremi, a objavljuje se uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić”, navodi on.
 
Dodaje da  je na mladima naročita odgovornost da utiču afirmativno na razvoj književnosti i kulturnog života grada, da očuvaju nikšićki dobri duh i onaj tradicionalni odnos prema poeziji koji su gradili velikani poput Vita, Dragana, Vukmana i Duga.
 
“U stihovima mlade generacije primjetni su uticaji značajnih pjesnika koji danas žive i rade u Nikšiću a to su Dušan Govedarica, Radule Rakočević, Gordana Sarić, Ana Pejović, Obrad Nenezić i drugi. Nikšić je veliki grad zbog pjesnika koji ga takvim čine”, zaključuje Goran u svom kratku osvrtu na književnu zbilju grada pod Trebjesom.
 
On takođe piše poeziju, prozu, naučne radove, eseje i književnu kritiku. Urednik i lektor brojnih izdanja popularnih knjiga domaće i strane produkcije. Proučava period renesansne i barokne crnogorske književnosti, ali i savremenu regionalnu književnu scenu. Objavljuje u periodici. Član je Udruženja književnika Crne Gore.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.