Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
08:01
22.7.2019.

Šavnik: Počinje umjetnička kolonija „Sve boje Crne Gore – bojenje vune biljnim bojama II“

Petodnevna međunarodna umjetnička kolonija „Sve boje Crne Gore – bojenje vune biljnim bojama II“, počeće danas u Šavniku.


Učesnici ovogodišnje manifestacije su institucije i renomirani umjetnici, istraživači, profesori i studenti sa fakulteta i umjetničkih akademija iz Italije, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore. Pored umjetničkih radionica biće održana i predavanja pa će prof. Andrijana Popović, iz multimedijalnog centra „Kubo“ iz Barija, govoriti na temu „Identitet i inovacija: dizajn budućnosti“, dr sci. Ana Sutlović, sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba, o tehnološkom procesu bojenja biljnim bojama, dr Nada Bubanja, iz Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, će u sklopu “Čajanke” pričati o crnogorskom ljekovitom bilju i organizovati degustacija čajeva, dok će Jelene Glušica Nikolić održati predavanje o prirodnoj kozmetici na bazi crnogorskog ljekovitog bilja. 

Učesnici manifestacije imaće priliku i da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim znamenitostima šavničkog kraja – vodopadom Crnjak, kanjonom Nevidio i manastirom Bijela.

Kolonija u Šavniku traje od 22. do 26. jula, a organizuje je JU Muzeji i galerije Nikšić u saradnji sa šavničkim Centrom za kulturu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:22
  21.8.2019.

  Prelijep sunčan dan, rijeka Bistrica, muzički izbor slikara Miša Vemića iz Nikšića, pokoji cvrkut ptica, ladovina od drveća i trema kuće Dizdarevića, te prelijepa okolina u Loznoj Luci kod Bijelog Polja, inspirativno su djelovali na učesnike Prvih internacionalnih slikarskih susreta "Slikari Lazovići", što se moglo zaključiti po započetim crtežima i slikama na kojima će raditi narednih sedam dana.

 • 08:03
  21.8.2019.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 08:02
  20.8.2019.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 08:11
  18.8.2019.

  "Fama o biciklistima" je najznačajnije knjizevno djelo Svetislava Basara, i spada u deset najboljih romana koji zaslužuju a nijesu dobili NIN-ovu nagradu.