Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Šest decenija nikšićkog čelika u fotografijama

milos_zvicer_naslovna
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 08.12.2016. u 07:01

"Zamajac metalurgije", autorska izložba Miloša Zvicera, sinoć je u Galeriji “Nikola I” na najbolji način posvjedočila o 60 godina metalurgije u Crnoj Gori.

Za Zvicera, ovo je samo mali znak pažnje i sjećanje na sve one ljude koji su gradili i stvarali ‘'žilu kucavicu’’ jednog velikog grada i države.

“To nije nimalo lak put stvaralaštva, jer od posljednje koševine do danas je prošlo mnogo vremena, uloženo mnogo rada i truda da bi se izgradila, održala i sačuvala fabrika koja je gradila Crnu Goru”, istakao je on.

Kako je naveo ovaj mladi fotograf, na izložbi je bilo 150 fotografija, počevši od prve, nastale oko 1950. pa do posljednje nastale 2015, a među njima je i osam koje je uradio upravo Zvicer. 

“Izložba predstavlja živu istorija djela poznatih jugoslovenskih fotografa i moje malenkosti, djela doajena crnogorske fotografije Milana Pešica, Rudija i Kocbeka Paškulina, Janeza Lampića,  Roga Primožića, Milana Rogačara, fotografa Titovog kabineta, bez kojih bi ovi prizori bili samo sjećanja u glavama ljudi koji su radili i stvarali”, objasnio je on.

Pored fotografija, prostorije Galerije prethodne noći krasilo je i šest  knjiga sa imenima prvih radnika fabrike koji su učili u jugoslovenskim željezarama i inostranstvu, kao i zbirka alata starih, još uvijek živih majstora svog zanata.

“Večeras možemo vidjeti, osjetiti i podsjetiti se na čast metalaca kojima je ova izložba i posvećena”, dodao je Zvicer naglasivši izložba za njega ima neprocjenjivu sentimentalnu vrijednost.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci