Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sjutra promocija odabranih djela Branka Banjevića

Matica crnogorska
 • Autor onogost.me
 • 29.01.2024. u 11:39
Odabrana djela Branka Banjevića u dvije knjige („Glasovi“ i „Osvrti“), koje je krajem prošle godine objavila Matica crnogorska u suizdavaštvu sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske (NZCH), biće predstavljena u utorak, 30. januara, u 18.30 sati u sali hotela "Onogošt".

O Banjevićevom opusu govoriće Jasmina Nikčević, profesorica Filološkog fakulteta u Nikšiću, Marko Špadijer, urednik izdanja, Dragan Radulović, književnik i Dragana Erjavšek, književna kritičarka.

Promociju organizuje nikšićki ogranak Matice crnogorske zajedno sa Društvom prijatelja i poštovalaca Nikšića.

Kako navode organizatori, dvotomna odabrana djela Branka Banjevića objavljena su povodom godišnjice smrti istaknutog crnogorskog književnika, književnog kritičara, esejiste, antologičara i urednika.

Prvi tom pod naslovom "Glasovi" donosi pet knjiga poezije Branka Banjevića: „U svijetloj budućnosti“, „Napuklo sunce“, „Gavran hrani Crnu Goru“, „Tica ili jama“, „Glasovi“ i pogovor urednika izdanja i dugogodišnjeg Banjevićevog prijatelja i saradnika Marka Špadijera.

U drugom tomu izbora iz djela, pod naslovom „Osvrti“, našli su se po prvi put u jednoj knjizi sabrani tekstovi Branka Banjevića o književnosti i jeziku, književni prikazi i bilješke, intervjui i izjave.

Poglavlje "O piscu i djelu" sadrži tekstove Novice Samardžića, Lidije Vukčević-Vučurović i Vladimira Vojinovića, posvećene Banjevićevoj poeziji, poetici i njegovom doprinosu afirmaciji crnogorske nacije, jezika i književnosti. Knjiga donosi i selektivnu bio-bibliografiju autora koju je uradila Nada Drašković.

Knjigu ispred izdavača potpisuju Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i Nenad Bogdanović, predsjednik NZCG.

Knjigu je štampao „Skaner studio“ iz Zagreba u tiražu od 500 primjereaka. Izdanje je prethodno predstavljeno u Podgorici.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nevladina organizacija Umjetničko-muzičko udruženje “Scena" raspisala je Javni poziv za učešće mladih iz Nikšića na onlajn muzičkoj audiciji.
  U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – animirani „Nerazdvojni“, triler „Tornado 2“ i horor „Maxxxine“.