Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Stihovima Puškina podsjetili na ljepotu i značaj ruske književnosti

62254071_2123072657801449_3661227923534249984_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 08.06.2019. u 06:34

Učenici Gimnazije „Stojan Cerović“, sa profesoricama Vesnom Vuković i Nevenkom Obradović, sinoć su u „Zahumlju“ obilježili 220 godina od rođenja ruskog pisca A.S. Puškina.

U programu je učestvovalo 16 učenika, koji su recitovali Puškinove stihove na ruskom jeziku, odlomke iz uzbudljive ruske, ljubavne priče „Kapetanova kći“, a o životu i radu Puškina publiku je upoznao učenik Nikita Lalatović.

Profesorica ruskog jezika i književnosti, Nevenka Obradović istakla je da su se prilikom odabira Puškinovih djela vodili afinitetima učenika, a sve u želji da doprinesu većem interesovanju učenika za učenjem ruskog jezika.

„U posljednje vrijeme dosta naših učenika učestvovalo je na nekoliko konkursa „Živa klasika“ sa odlomcima Puškinovih djela i djela drugih ruskih pisaca. Znajući rezultat na njihovim takmičenjima, volju i želju za književnošću, odlučili smo da njima učinimo na volju zato što je to jedan vid motivacije učenika za učenjem ruskog jezika. Znamo da u posljednje vrijeme interesovanje za ruski jezik opada u svim osnovnim školama, a samim tim u Gimnaziji pa smo odlučili da na taj način motivišemo što više učenika“, kazala je Obradović.

Učenica trećeg razreda, Anđela Pantović jedna je od učesnika, a ističe da je ovaj jubilej prva prilika da se njenim vršnjacima približi ruska književnost.

„Pripremali smo se mjesec i po, i mogu da kažem da smo naporno radili. Želja nam je bila da nešto rusko dovedemo ovdje, da bi približili našim vršnjacima rusku književnost“, kazala je Anđela.

Želja za ruskim jezikom oduvijek je bila prisutna kod Anđele,  pa je tako nagrađena boravkom na Međunarodnom dječjem takmičenju „Artek“ na Krimu, gdje je imala priliku da boravi 21 dan.

„Išla sam sa učenicom trećeg razreda Lenom Bjelicom. Pisala sam sastav na ruskom jeziku koji je bio diplomatskog karaktera, dok je Lena pobjednica takmičenja „Živa klasika“, čitala odlomak od Čehova. Obje smo dobitnice stipendije za usavršavanje ruskog jezika i idemo 29. juna da bi usavršile jezik“, istakla je Anđela, dodajući da bi voljela da joj se pruži prilika da studira u Moskvi.

„Veče posvećeno A.S.Puškinu“ bilo je u organizaciji Književnog kluba „Poenta poetika“ – JU „Zahumlje“, a u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.