Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Teodora Nikčević na Bijenalu „Mediterranea 18“

baner1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.05.2017. u 09:33

Crnogorsku savremenu scenu na ovogodišnjem Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana „Mediterranea 18“ predstavljaće Nikšićanka Teodora Nikčević.

Ona će pored Siniše Radulovića učestvovati u oblasti vizuelnih umjetnosti, dok će Kristina Gvozdenović predstavljati Crnu Goru u oblasti književnog stvaralaštva.

To je saopšteno je iz Ministarstva kulture, koje je kao partnerska institucija međunarodne organizacije BJCEM, posredovala u obezbjeđenju učešća crnogorskih umjetnika na Bijenalu, koje se ove godine održava pod pokroviteljstvom BJCEM-a i Ministarstva kulture Albanije.

Tri crnogorska umjetnika odabrani su putem konkursa od strane međunarodnog stručnog žirija.

Ovogodišnje Bijenale počinje 4. maja u Tirani i Draču, a okupiće oko 230 mladih umjetnika (18-34 godine), koji predstavljaju radove u šest oblasti: primijenjena umjetnost, vizuelna umjetnost, performans, književno stvaralaštvo, muzika i film.

Temu ovog izdanja BJCEM-a „Istorija + Konfilkt + San + Neuspjeh = DOM“, umjetnički direktor Driant Zeneli objašnjava na sljedeći način:

“Istorija, arhiva nebrojenih ličnih priča, snimljenih ili zaboravljenih. Konflikt, kako bismo razmislili o načinima na koje dijelimo dom. San kao projekat doma, kao osnovno ljudsko pravo na slobodu izbora i želje našeg stvarnog ili zamišljenog doma. Neuspjeh kao unutrašnji otpor na razne pokušaje, transformisane dok smo u potrazi sa svojim domom iz snova.”

Radovi će biti predstavljeni u nekonvencionalnim prostorima u Tirani i Draču, među kojima su i vila Envera Hodže; Piramida, nekadašnji Muzej zaostavštine Envera Hodže, a današnji Kulturni centar za mlade; Oblak, prostor koji je dizajnirao japanski arhitekta Sou Fujimota.

Izložbeni prostori Bijenala “Mediterranea 18” biće otvoreni za javnost do 28. maja 2017. godine.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.