Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Tribina „Svobodijada“: O djelu Živka Đurkovića

svobodijada1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 20.12.2016. u 07:00

Gost tribine „Svobodijada“ Udruženja književika Crne Gore večeras će biti prof. dr Živko Đurković.

Program večeri počinje u 19h u sali Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“.

O obimnom Đurkovićevom književnom i naučnom djelu, govoriće prof dr Dragan Koprivica, prof dr Vukašin Baćović i profesor Veselin Matović.

Nikšićane će prigodnim slovom pozdraviti i profesor Živko Đurković, a veče će voditi uredica tribune, pjesnikinja Milica  Bakrač.

Profesor Živko Đurković školovao se u Somini, Velimlju i Nikšiću.

Završio je i Školu rezervnih oficira u Zadru, a Višu pedagošku školu na Cetinju, na grupi za srpski jezik i književnsot.

U Skoplju je završio Filozofski fakultet, grupa srpski i makedonski jezik i jugoslovenske književnosti.

Magistrirao je u Zagrebusa temom  „Primjeri čojstva i junaštva Marka Miljanova“, a doktorirao u Beogradu na književnom djelu Ljubomira Nenadovića. Dr Živko Đurković prošao je sva zvanja u prosvjeti, a radio je kao učitelj, profesor srednjih i vanrednih škola, vanredni i redovni profesor Univerziteta, direktor osnovnh škola i direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda, bio je član Pedagoškog savjeta Crne Gore, kao i poslanik u dva saziva Skupštine Crne Gore

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću predavao je Metodiku nastave jezika i književnosti i predmet Srpska književnost na Odsjeku za srpski jezik i književnost.

Živko Đurković je objavio preko 250 stručnih i naučnih radova i 35 knjiga, među njima šest romana, šest knjiga ogleda i eseja, osam komparativnih studija izučavanja Njegoša, 14 monografija iz književnosti, istorije, etnologije i školstva, kao i jednu knjigu poezije.

Dobitnik je nagrade „Zaloga“,„Marko Miljanov“ i nagrade Fonda Vukomana i Jelisavke Džaković. Član je Udruženja književnika Crne Gore.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma - komedija “Dedpul i Vulverin” i animirana avantura “Pas i mačka”.
Nevladina organizacija Umjetničko-muzičko udruženje “Scena" raspisala je Javni poziv za učešće mladih iz Nikšića na onlajn muzičkoj audiciji.
U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – animirani „Nerazdvojni“, triler „Tornado 2“ i horor „Maxxxine“.