Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Brezoviku završeni “Dani Vitomira Vita Nikolića”: Zatočenik žute gošće

vito-nikolic-640x336
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 12.05.2016. u 10:40

Pjesničkom večeri održanoj u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti ‘’Dr Jovan Bulajić’’ u Brezoviku završeni su prvi “Dani Vitomira Vita Nikolića”, manifestacije koju su organizovali NVO “Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava (CEHRA)” i Fondacija “’Stanislav Ćano Koprivica’’.

Akademik Mladen Lompar, Vitov mlađi pjesnički sabrat Dušan Govedarica i hroničar i publicist Maksim Vujačić prisjetili su se Nikolićević dana provedenih u bolnici u Brezoviku, dok je glumac Miro Nikolić čitao fragmente iz Vujičićeve knjige “Vito – Zatočenik žute gošće“.

“Na ovaj način nastavljamo tradiciju. Slavni pjesnik je proveo mnoge godine na liječenju u Brezoviku gdje je i napisao neke od svojih najljepših stihova, a kasnije se ovdje vraćao kao gost nikšićkih književnih susreta“, kazao je Nikolić.

Vito će Brezovik u svojim tekstovima nazivati čarobnim brijegom, svojim liječilištem, obdaništem, skrovištem, ali u trenucima rezignacije i Jusovačom, nekadašnjim zloglasnim zatvorom u Podgorici. U Brezoviku Vito je do 1962.godine napisao ciklus pjesama “Bolnički fragmenti I – VII”, dok je u bolničkom Biltenu, koji su uređivali bolesnici i osoblje, objavio ponešto iz dnevnika. Prvi tekst u Nikšićkim novinama 1961. godine, povodom deset godina bolnice u  Brezoviku, Nikolić je posvetio svom liječilištu.

“Neki od ljekara iz Brezovika sada tvrde da sam se u početku mogao izliječiti, ali da to nijesam htio. Molili su me da živim malo urednije, da dolazim redovno na kontrole kod njih… Inače, u bolesti sam bio kukavica“, ispričao je Nikolić na književnoj večeri njemu posvećenoj, 1991.godine u Nikšiću.

Mladen Lompar, koji je kao i Vito ležao u Brezoviku, prisjetio se zajedničkih trenutaka u bolnici u kojoj su obojica našli životne saputnice. Obojica su se oženili istog datuma, samo Vito godinu kasnije od Lompara, kome je bio vjenčani kum.  Prisjetio se Lompar kako je u Brezoviku stalno padala kiša i da su se budili u četiri ujutro kako bi slušali pjevanje časnih sestara. 

I Dušan Govedarica je prije deset godina ležao u Brezoviku. Kazao je da je dijelio Vitov kukavičluk kada je bolest u pitanju i da je u bolnicu otišao u zadnjem momentu.  

Direktorica bolnice Gordana Reljić istakla je zadovoljstvo što se dio manifestacije održao u Brezoviku gdje će biti organizovane promocije Vitove proze i poezije.

Manifestacija „Dani Vita Nikolića“ počela je 27. aprila, na dan kada je prije 82.godine rođen jedan od najpoznatijih crnogorskih pjesnika i boema, prikazivanjem filma “U trag zaboravu”, autorke Maje Janjušević. 

Vujačić: Susret sa poezijom Sergeja Jesenjina u Brezoviku

Prema riječima Maksima Vujačića, Nikolić se upravo u Brezoviku 1952. godine upoznao sa poezijom Sergeja Jesenjina, slavnog ruskog pjesnika.

“Profesori i studenti sa kojima je ležao pričali su mu o Jesenjinu,  a on je od njih prepisivao pjesme koje su oni znali napamet. Uvijek je mislio da bi se to moglo i ljepše reći i imao je namjeru da objavi knjigu prevoda, ali je dosta toga pogubio”, kazao je Vujačić.

Nikolić nije uspio da objavi „privatnog“ Jesenjina, a Vujačić je kazao da je Vito „bježao“ od ruskog pjesnika tako što je prepjevavao njegove pjesme i prevodio ih.

“Smatram da je Vito najbolje preveo Jesenjina u bivšoj Jugoslaviji. Kada su mu pojedini zavidljivci govorili da njegova poezija liči na Jesenjinovu, Vito  bi im odgovorio – ‘bolje da liči na Jesenjinovu, nego da ne liči ni na šta kao što je vaša'”, kazao je Vujačić, i pročitao Nikolićeve prepjeve Jesenjinovih pjesama “Pismo majci” i “Sve što živi na ovom svijetu”.

Prema riječima Vujačića, i ruski pjesnik Jevgenij Jevtušenko zapazio je koliko su Vito i Jesenjin srodni pjesnici i koliko je Nikolić uspješno uzmicao od slavnog poete.

Izvor: Vijesti

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.