Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Gradskoj kući predstavljeni dokumenti iz istorije Nikšića

izlozba_dokumenata
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 06.09.2016. u 06:27

Izložba dokumenata pod nazivom „Kultura sjećanja kroz fondove i zbirke Arhiva u Nikšiću“ sinoć je otvorena u Gradskoj kući.

Nikšićani su imali priliku da vide dokumente iz porodičnih fondova, brošure, markice, novac i crteže, zatim djelovanje zajednice kulturnih ustanova, osnivanje i djelovanje nikšićkih privrednih giganata, kao i pravosuđa.

Autorka izložbe Violeta Krivokapić rekla je da su predstavljeni dokumenti premijerno prikazani 5. juna prošle godine, ali i da bez Arhiva Crne Gore ne bi bilo ove, niti sličnih izložbi.

„Ovo ne bi sve bilo moguće ni bez mojih saradnica, ali ni bez JU Narodne biblioteke „Njegoš“. Djelatnost Arhiva je naučnog karaktera i često zaklonjena od očiju javnosti, ali sva zbilja nekadašnje i sadašnje Crne Gore je sačuvana u tabacima spisa i dokumenata, upravo u Državnom arhivu. Svim zaposlenima je podvig da sačuvamo našu prošlost“, istakla je Krivokapić uz napomenu da su izložbe jedan od segmenata Arhiva.

„Cilj izložbe je da se populariše arhivska djelatnost, da pokaže da dokument pored istorijske vrijednosti, ima i svoju ljepotu. Ova izložba ima pet tematskih cjelina, na dvadeset panoa sa sto trideset dokumenata“, rekla je Krivokapić opisujući postavku.

U ime Opštine Nikšić sekretar Sekretarijata za mlade, sport, kulturu i socijalno staranje Milan Korać rekao je da mu je zadovoljstvo što je nikšićki Arhiv stalni partner ne samo u kreiranju Septembarskih dana, već i u okviru Programa podrške razvoju kulture.

„Siguran sam da će ta saradnja biti i dalje uspješna, kao i da će ovakvim i sličnim projektima omogućiti sugrađanima da se bliže upoznaju sa kulturnim nasleđem. Ovakav vid djelovanja doprinosi kako popularizaciji same arhivske djelatnosti, tako i njenog kulturno-obrazovnog djelovanja“, poručio je Korać.

Mirjana Kapisoda, ispred Državnog arhiva Crne Gore, rekla je da joj je čast da stavi akcenat na ovu izložbu.

„Cilj ovakvih izložbi je popularizacija crnogorske arhivske djelatnosti i podizanje svijesti o zaštiti crnogorske arhivske građe. Izložba je sačinjena od tematskih cjelina za koje su vrsni arhivisti Državnog arhiva odabrali dokumenata, što nije nimalo lako“, rekla je Kapisoda.

Organizatori događaja su Državni arhiv Crne Gore – Arhivski odsjek Nikšić i JU Narodna Biblioteka „Njegoš“.

Izložba je održana u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću i „Septembarskih dana – Nikšić 2016“.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci