U Tivtu otvorena izložba slika Nikšićanke Gordane Tomić

tomic1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.06.2017. u 06:31

Kako jedna izložba može biti retrospektivnog, ali i recentnog karaktera, pokazala je postavka “Sakura će opet cvati” Gordane Tomić u istorijsko-umjetničkom ambijentu Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu.

Slikarka iz Nikšića, koja uvijek donosi nešto novo, publici je u dinamičnom nizu izložbi ponudila da vidi djela novih motiva, ali i varijacija u tehnici i stilu.

Na njenoj osmoj, a drugoj samostalnoj izložbi u Crnoj Gori, Tomić je predstavila dvogodišnji rad iz faze slikarskih istraživanja pojmova estetike i duhovnosti u istoriji umjetnosti Dalekog istoka, a premijerno ciklus ekspresionističkih slika Sva su mora moja. 

Nesvakidašnju izložba inspirisanu japanskom kulturom, kultom cvata divlje trešnje i motivima mora, u prisustvu mnogobrojnih zvanica i prijatelja umjetnosti, svečano je otvorio Dražen Jovanović upravnik Zbirke u kompleksu Porto Montenegra. Po navodima likovne kritike istoričarke umjetnosti i kustosa ove izložbe Biljane Jotić, “Gordanina likovna poetika ne može da se odredi kroz do sada teoretski i proučavane. Ona kao da stvara sopstvenu poetiku ne osvrćući se na postojeće, što se nadovezuje na njenu ličnost, koju karakteriše energija slobode i iskrenost.” 

A da mora mogu biti ”Bezdane ljepote”, ”Beskonačnog horizonta”, ”Nebeske akvatike”; da po njima hoda ”Vila Osjeka” sa licem ”Mjeseca” i zapovijeda ”Kapetan plimnih talasa”; da su oslikana ”Posejdonovom paletom” i da postoje čitave ”Luke od porcelana”, može se vidjeti na Gordaninim dvometarskim platnima. Dok motivi japanskih ribara u hladnoj izmaglici i šume bambusa na diptisima od preko četiri metra, cvjetovi sakure u dubokoj noći i ružičasta cvast iz Kamakura parka, takođe su noviteti i to iz ciklusa Sakura, koji je predstavljen uz izvod iz njenog „Umijeća mira“. Ova tri ciklusa slika, u okviru izložbene cjeline od 33 slike, nose objedinjeni naslov “Sakura će opet cvati”, najavljujući dalje stvaralačko istraživanje teme japanske kulture u slikarstvu ove umjetnice. 

Poseban značaj na izložbi ima djelo Timar, triptih, koje sa elementima instalacije drveta, kamena i koroziranim ključevima iz 19. vijeka, predstavlja staru Crnu Goru, i podržava slikarkinu viziju sličnosti vanvremenske snage tradicije Crne Gore i Japana, a naglašavajući značaj njihovih etičkih vrijednosti očuvanih u modernom dobu i danas.

Izložba će biti otvorena do 1. jula, i biće propraćena događajima koji promovišu našu i japansku kulturu. U petak, 23. juna sa početkom u 20h umjetnica će za zainteresovane održati Art Talk, lično vođenje kroz ovu nadasve zanimljivu izložbu. 

Izložbu je podržao Manpower Group Montenegro, novootvoreno predstavništvo američke kompanije, koja je globalni lider u oblasti ljudskih resursa, prepoznajući značaj inkorporiranja ovog pravca vizuelne umjetnosti i u radnom okruženju, kroz strukturirani servis kreativne motivacije zaposlenih.  

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bjoskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma – animacija “P’astanjan i tri njušketara” i triler “Džon Vik 4”.
U sali "Zahumlja" večeras, sa početkom u 19 časova, a povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije, biće upriličeno Poetsko-muzičko veče "Stihovanje i note", učenika Gimnazije "Stojan Cerović" Nikšić.