Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Učenici OŠ ”Braća Labudović” podsjetili na stihove poznatih crnogorskih pjesnika

braca_labudovic
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 18.04.2016. u 13:26

Danas je u OŠ ''Braća Labudović'' održan poetski čas „Dani crnogorske poezije“, u okviru kojeg su učenici ove škole sa članovima Književnog kluba ''Poenta poetika'' govorili stihove crnogorskih pjesnika, koji su obilježili prošli vijek.

Predsjednik Književnog kluba „Poenta poetika“ Goran Radojičić zahvalio se na dobrodošlici i velikom odzivu učenika i istakao da je ova manifestacija osmišljena kako bi se afirmisali mladi i talentovani učenici i oni koji su već pjesnici, kao i ljudi koji se interesuju za književnost i poeziju. Ovo je i afirmacija crnogorske poezije, koja danas, kako je rekao, nema mjesto koje zaslužuje.

„U okviru manifestacije “Dani crnogorske pojezije“, koja je pokrenuta prije oko mjesec i po dana, danas smo došli u OŠ ''Brača Labudović'', kako bi održali poetski čas, koji je možda jedan od najboljih do sada. Ovo svakako nije laskanje, niti nešto što ponavljamo svake nedjelje, već je tako, a to govori veliki broj mladih i talentovanih pjesnika i recitatora koji su danas ovdje. Takođe, ovaj poetski čas potvrda je da je bila neophodna ovakva manifestacija“, rekao je u svom obraćanju Radojičić.

Stihove, koje su odabrali u dogovoru sa Svetlanom Nikolić, profesoricom crnogorskog jezika i književnosti, recitovali su Sandra Bulatović, Jovan  Đorojević, Marija Bjelica, Nikolina Đikanović, Marija Bošnjak, Svetozar Pejović, Vasilije Tomić, Jelena Uskoković i Nikolina Todorović, učenica osmog razreda, koja je, ovom prilikom, govorila svoje istihove.

Na njihovom repertoaru našle su se pjesme poznatih imena crnogorske poezije XX vijeka - Vitomira Nikolića, Aleksandra Lesa Ivanovića i Rista Ratkovića, ali i stihovi savremene crnogorske pjesnikinje Save Radulović, koja se ispred Kluba, obratila okupljenim mališanima svojom poezijom.

Svojim stihovima, takođe, predstavili su se bivši učenici ove škole, a sada članovi Kluba ''Poenta poetika'' Nada Goranović i Šćepan Popović, koji je nedavno izdao zbirku poezije. 

Ovaj događaj organizovali su JU „Zahumlje“ i Književni klub „Poenta poetika“, u okviru Programa podrške razvoja kulture u Nikšiću.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – triler “Nešto je u moru”, akcija “Grof Monte Kristo” i komedija “Odvedi me na mjesec”.