Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Umjetnost je ženskog roda” u Tehnopolisu: Od umjetničke forme do rodne ravnopravnosti

tehnopolis
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.10.2020. u 14:30

Izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja pod nazivom "Umjetnost je ženskog roda" biće otvorena u ponedjeljak, 2. novembra, sa početkom u 12 časova u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Studenti su kroz umjetničke forme na svoj način, vodeći se načelima ženskih prava predstavili temu rodne ravnopravnosti. 

“Prisustvo rodnih stereotipa direktno utiče na percipiranje izbora žena, koje se prepliće u svim sferama, te za posledicu imamo visok stepen nezaposlenosti žena, nedovoljnu zastupljenost žena na pozicijama na visokom nivou, te visok stepen rodno zasnovanog nasilja. Rodni stereotipi ne smiju biti uzrok ugrožavanja osnovnog ljudskog prava, prava na jednakost, te žene ne smiju biti isključene, omalovažene, diskriminisane, ponižene i žrtve nasilja, samo zato što su žene”, stoji u pozivu.

Sigurna ženska kuća sprovodi projekat “Umjetnost je ženskog roda”, podržanog od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je doprinijeti eliminaciji rodnih stereotipa kod grđana/ki putem umjetničkih formi, koje će ujedno biti i početak oblikovanja kulture u Crnoj Gori koja ruši patrijarhalnu ideologiju i neravnomjeran položaj žena.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.