Veče posvećeno Sergeju Jesenjinu oduševilo Nikšićane

54517892_427882344614940_9010389101181927424_n
Marija Manojlović
  • Autor onogost.me
  • 13.03.2019. u 08:11

Uz poznate stihove, zvuke harmonike i gitare, Nikšićani su se prisjetili velikog ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina.

Poetsko-muzičko veče „Odlaze sanjari“, upriličeno sinoć u Gradskoj kući, u Nikšić je donijelo duh daleke Rusije i približilo brojnoj publici život i stvaralaštvo velikana ruske književnosti, čiji stihovi ali i osoben način života, intrigiraju i očaravaju generacije.

„Ako je neko bio sanjar, onda je to bio Sergej Jesenjin. Ako je neko bio ljubavnik stiha bio je Sergej Jesenjin. I sanjao je, i ljubio je često, no ipak, najčešće je plakao“, poručio je Ivan Lješković, profesor ruskog jezika i književnosti i moderator večeri, pozdravljajući prisutne.

Kazujući detalje o Jesenjinovom životu, Lješković je osvijetlio njegov odnos prema majci, sestrama, ženama, ali i otkrio detalje vezane za neke od najpoznatijih pjesama. Među njima je i pjesma “Doviđenja, druže, doviđenja” koju je pjesnik napisao svojom krvlju u hotelu Angleter, neposredno prije nego što će izvršiti samoubistvo.

„Taj papirić sa niskom stihova, ispisanih krvlju, je jedinstven u istoriji ruske i svjetske poezije i uvijek je pod najstrožijom zaštitom. Za 90 godina vidjelo ga je svega 15 istraživača. Pjesma  podstiče nova čitanja, ekspertize, tumačenja. Sve što su najnovija istraživanja otkrila o Jesenjinovom životu, stvaralaštvu i smrti, čita se kao roman o nezaštićenom usamljeniku koji je jedino želio da pjeva svojim glasom, svojom dragom lirom, u strašnim  ruskim godinama. Jesenjin je bio i ostao velika ruska rana“, istakao je Lješković.

“Crni čovjek”, “Ti me ne voliš i ne želiš”, “Doviđenja, druže, doviđenja” – nizali su se poznati stihovi  koje su govorili Milo Vučinić, Boban Čvorović, Marijana Šćepanović i Mihailo Perošević, koji je, uz pratnju na harmonici Ivana Pekovića, publiku razgalio otpjevavši dvije ruske pjesme. Muzički ugođaj upotpunili su  Goran Harović i Goran Grozdanić zvucima gitare.

Osim stihovima i muzikom, organizatori su i specifičnim ambijentom i scenografijom, čiji su sastavni dio bile nezaobilazne breze i vino, brojnoj publici dočarali duh daleke Rusije.

Poetsko-muzičko veče su organizovali JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić i  NVO Društvo prijatelja Biblioteke “Njegoš”.

Marija Manojlović

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 stižu tri nova filma – drama “Zločini budućnosti”, avantura “Dungeons & dragons: Odanost među lopovima” i animacija “Super Mario braća film”.