Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: Bojana Marković: Publika sa ovih prostora nije naviknuta na operu

13814656_916137535180244_1583822370_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.07.2016. u 06:32

Profesorica solo pjevanja, dvadesetosmogodišnja Nikšićanka Bojana Marković, koja iza sebe ima dva solistička koncerta, proteklih dana pripremala se za još jedan korak naprijed u svojoj karijeri budući da  je, u sklopu konkursa za Master studije na „Conservatory Liceu“ u Barseloni, snimila i izdala svoj prvi cd. 

 „To je sve snimano za ovu priču o Barseloni. Tražili su mi 4 klasične kompozicije i ja sam dodala još dvije ,da kažem, tradicionalne sa kolegom Slobodanom Bogdanovićem i još dvije duhovne sa koleginicom Gordanom Bjeletić, jer pjevam i tu muziku, pored ove koja mi je profesija“, objašnjava za portal Onogošt Bojana koja je Špancima svoj talenat  „prodala“ i nesvakidašnjim izvođenjem Vitove  pjesme „ Umjesto molitve za daleku“ koju je publika poslednji put mogla čuti na danima „Vita Nikolića“

Ona kaže da je prethodnih godina  propustila nekoliko stipendija, ali ova joj ipak nije izmakala.

„ Ovo mi ,prije svega, omogućava neki dobar angažman. Mogu da očekujem, u zavisnosti kako se pokažem , i da ostanem u tom gradu, a možda i nastavim doktorske studije“ , optimistična je Bojana i dodaje da će joj naša Vlada omogućiti stipendiranje tokom jednogodišnjeg boravaka.

Bojana, koja već pet godina radi kao profesorica u nikšićkoj Gimnaziji, sa kolegom Slobodanom  na jesen planira još jedan koncert. Bio je to i povod da je pitamo koliko ovdašnja publika zapravo prati i poznaje operu.

„ Što se tice naših prostora, publika nije naviknuta na operu, mada, u poslednje vrijeme, što mi je veoma drago, i kad bude nešto tog tipa, odziv je veliki.  Nadam se da ćemo i mi, kao narod, doći do tog nivoa koji je u Evropi, da ne kažem u svijetu i nadam se da će Crna Gora dobiti opersko pozorište, jer već imamo kvalitetne pjevače koji na sličan način razmišljaju“, zaključuje ona.

Nižu muzičku skolu završila je u Nikšiću “Dara Čokorilo”,srednju u Podgorici “Vasa Pavić”, a Akademiju u Istočnom Sarajevu,odsjek za solo pjevanje u klasi Radmile Bakočević…

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.