Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vuković: Septembarski dani su vrhunac kulturnog rada u toku godine

vukovic
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 05.09.2016. u 12:55

Na današnjoj konferenciji za medije u organizaciji Demokratske partije socijalista (DPS) govorilo se o kulturi, onome što je realizovano u prethodnom periodu, ali i onome što čeka Nikšićane u okviru Septembarskih dana.

Aleksandra Vuković je, podsjećajući šta je urađeno u Nikšiću na polju kuture, kazala da je samo od 2015. godine do sada realizovano 314 kulturnih projekata, a da je tome posebno doprinijela obnova Nikšićkog pozorišta kroz koje je u prethodnoj godini prošlo preko 100.000 ljudi.

„Dakle, Nikšićani su ponovo, zahvaljujući radu i inicijacijama brojnih strana, a sve iz jednog političkog središta imali priliku da se ponovo osjete svoji na svome i da konačno budu u onome što je za njih, čini se, najbitnije u postojanju kulture, umjetnosti i stvaralaštva“, istakla je Vuković.

Kako je kazala, kritike je uvijek spremna da čuje jer smatra da je to podsticaj za svakog dobronamjernog čovjeka.  

„Kritike koje su upućene, kod nas su rezultirale da se u posljednje tri godine u kulturi uradi zaista mnogo i da se ispuni i preko onoga što smo zacrtali.  Mišljenja sam da u kulturi nikako i nikada nije dovoljno, niti treba ispuniti samo ono što je obećeno. U skladu sa tim, tu su Septembarski dani kulture kao vrhunac onoga što se preko godine radilo, jer je tada i najvažniji datum u ovom gradu, Dan oslobođenja“, objasnila je ona.

Glavninu programa, dodala je ona, čini ono o čemu se najviše mislilo. To su neke mentalitetske i identitetske odlike ovog naroda i u vezi sa tim će naši sugrađani vidjeti u programu nekoliko predstava koje su pripremili naši umjetnici.

Takođe, 20. septembra biće promovisana jedna od najznačajnijih knjiga koja se pojavila u prethodnoj godini. To je monografija „Crnogorske dinastije“, akademika Đorđa Borozana i prof. dr Živka Andrijaševića.

„Ono što je veoma važno jeste da Crna Gora učestvuje u ovome što se u Nikšiću dešava, pa će se program Septembarskih dana završiti koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra. To smatram veoma važnim, kao što smatram važnim i ono što se dešavalo u avgustu u Nikšiću, od Lake festa do Bedem festa koji su danima davali poseban pečat ovom gradu i privukli brojne građane izvan Nikšića i izvan Crne Gore“, dodala je Vuković.

Za kraj je kazala da je posebno ponosna na Festival uličnih svirača koji će biti priređen dva dana uzastopno u okviru Septembarskih dana kulture.

„Mislim da će Nikšićani imati dovoljno prilike da vide, čuju i da se uključe i sami u program Septembarskih dana, s obzirom na to da nijesmo samo mislili o kulturi. Postoje i sportske, turističke i poljoporivredne aktivnosti pa će i tradicionalne manifestacije iz tih oblasti, takođe, biti realizovane ovog septembra“, zaključila je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.