Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zatvoren Festival glumca, nagrade Sokoloviću, Vlahoviću i Jovićević

glumci
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 09.11.2016. u 07:22

''Međunarodni festival glumca Nikšić 2016'' zatvoren je sinoć uručenjem nagrada i koncertom „The best of Montenegro“ gitarskog dua Srđan Bulatović i Darko Nikčević u pratnji kamernog orkestra.

Ovogodišnja pozorišna smotra okupila je najpoznatija imena iz svijeta glume, a publika je imala priliku da pogleda pet veličanstvenih predstava sa prostora ex Jugoslavije.

Žiri koji je činio Meto Jovanovski, Dubravka Drakić i Sreten Mitrović donio je odluku da nagrade za najbolje glumce odnesu Zijah Sokolović za ulogu Klausa u komadu “Divlje meso” sarajevskog Narodnog pozorišta i  Mirko Vlahović koji tumači lik knjaza Nikole u predstavi “Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta. Igrajući u istoj predstavi knjeginju Zorku, Vanja Jovićević dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu.

Prema odluci žirija najbolji partnerski odnos na sceni činili su Voja Brajović i Sergej Trifunović  za uloge Crnog i Belog u predstavi “Voz” beogradskog Zvezdara teatra.

Brajović je poručio publici da treba da bude ponosna što ima Festival glumca.

“Čuvajte ovaj festival, budite ponosni na njega i želim da ga očuvate da bude uvek bolji i bolji”, naglasio je on.

Glumački velikan koji je prethodne noći izmamio najjače aplauze, Sergej Trifunović, misli da je veoma dobra zamisao da postoji Festival glumca i da je bilo apsolutno zadovoljstvo glumiti pred nikšićkom publikom.

“Ja sam prvi put u životu u Nikšiću, prvi put igram u Nikšiću i fasciniran sam lepotom ove nove zgrade, divnom salom, akustičnom i sjajnom publikom”, iskren je Trifunović dodajući da bi se sa zadovoljstvom vratio u naš grad.

Najbolja ženska epizodna uloga pripala je Ejli Bavčić-Tarakčija za ulogu Vere u predstavi “Divlje meso”, dok je najbolju epizodnu ulogu “pjesnika” odnio Slavko Kalezić. On je primajući nagradu istakao da mu je ovo prva nagrada u desetogodišnjem umjetničkom stvaralaštvu.

“Dragi moji Nikšićani i dragi članovi žirija, čast koju ste mi učinili i radost kojom ste me obasuli čine da ovih deset godina iskrenog, hrabrog i umjetničkog stvaranja večeras dobijaju veličanstven epilog, epilog kakav se samo poželjeti može”, zadovoljan je Kalezić.

Ekipa zagrebačke predstave „SHAKEspeare na Exit“ dobila je posebnu nagradu za komunikaciju sa publikom.

Meto Jovanovski, predsjednik pomenutog tročlanog žirija kazao je da je bila velika čast i privilegija, ali i odgovornost biti žiri na ovogodišnjem festivalu koji je, kako je kazao, na jednom profesionalnom i zavidnom nivou.

”Toliko je dobrih glumaca, može se reći velikana, koji su prezentovali svoje znanje, dar Božji, iskustvo, nadahnutu kreativnost, čime su doprinijeli da ovogodišnja smotra bude uzbudljiva pozorišna storija koju moramo respektovati kao putokaz i orjentir, koji pokazuje da je umjetnost univerzalna vrijednost koja nas sve duhovno spaja i uzvišuje”, istakao je Jovanovski.

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović, uručio je nagrade najboljima i svečano zatvorio 13. Međunarodni festival glumca.

“Uspješnost prošlogodišnjeg nikšićkog pozorišnog festivala, koji je po prvi put organizovan u novom zdanju Nikšićkog pozorišta 2015. godine, postavio je pred nama kao organizatorima, visoke kriterijume, a večeras sa sigurnošću mogu reći da su i u organizacijskom i kvalitativnom smislu ti kriterijumi nadmašeni”, kazao je Grbović zahvalivši se selektoru Festivala Goranu Bulajiću koji je, kako je kazao, odabrao sjajne predstave iz četiri ex-jugoslovenska pozorišna centra – Beograda, Zagreba, Sarajeva i Podgorice.

 On je istakao da je nikšićka publika u skladu sa skoro 130-godišnjom tradicijom aktivno sudjelovala u svim programima i znala cijeniti i nagraditi visoke umjetničke domete festivala.

“Siguran sam da ćete se svi vi, koji ste bili gosti našeg grada, rado nam se vraćati i sa sobom nositi lijepe uspomene i sjećanja, a mi ćemo se potruditi da svake naredne godine festival bude kvalitetniji i uspješniji”, poručio je Grbović i zakazao ponovno viđenje za sljedeću godinu u isto vrijeme.

Ovaj glumački događaj organizovalo je JU Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore – Ministarstvo kulture i Opštine Nikšić.

                                                                              

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci