Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zatvorena izložba rok postera

img-c40090c5e095ce76fa69fe74aa442f7f-v
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.01.2020. u 11:26

NU Sinteza realizovalo je izložbu 40 rok postera iz perioda 1986-1996 godine u holu Filozofskog fakulteta u Nikšiću od 20. decembra  do 14. januara.

Prema riječina Peđe Zečevića, direktora NU Sinteza, period koji je obuhvaćen ovom izložbom je interesantan po više osnova.

“Radi se o periodu kada rok muzika prelazi u popularni pravac u svijetu, i prihvata izazov u prilagođavanje tržištu muzičke industrije. Ograničenost dostupnih radova, ali i specifični grafički izraz koji je obilježio XX vijek, ovu izložbu je učinio jedinstvenom. Bilo je prikazano 40-ak postera iz tog perioda, a obuhvaćeni su  kako kultni rok izvođači, tako i neki manje poznati, ali grafički izuzetno vrijedni”, naveo je on i dodao da je cilj izložbe bio osvrt na pomenuti period rok muzike.

“Projekat je bio prevashodno usmjeren na mlade ljude iz Nikšića, posebno studente, ali i nije izostalo ni učešće i drugih građana Nikšića. Projekat se realizovao u saradnji sa Studentskim vijećem Filozofskog fakulteta”, objasnio je on.

Marko Popović, povjerenik Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta, ističe zadovoljstvo što je bio suorganizator ove izložbe.

“Željeli smo da našim studentima pokažemo kako je to nekad izgledalo i da uporede kako je to zapravo danas. Kod starijih posjetilaca smo pokušali da oživimo sjećanja na ta muzički sigurno ljepša vremena, kad se slušala kvalitetnija muzika, a svakako kao što smo imali prilike da vidimo i grafički izraz je bio neuporedivo kvalitetniji”, smatra on.

Izložba se organizovala u okviru projekta „Uhvaćeni tonovi“ koji je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD finansira Evropska  unija,  a  sprovodi  Program  Ujedinjenih  nacija  za  razvoj  (UNDP). U  Crnoj  Gori,  ReLOaD  program  sprovodi  se  u  partnerstvu  sa  opštinama  Nikšić,  Tivat,  Kotor,  Pljevlja  i  Podgorica.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.