Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zatvoreni XXI Nikšićki književni susreti: Nikšić prepoznat kao grad pisaca

20181212_212142
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 13.12.2018. u 07:34

Stihovima renomiranih pjesnika i uručenjem nagrade „Zaloga“, sinoć je spuštena zavjesa na još jedno izdanje Nikšićkih književnih susreta.

U čije ruke će otići ovo prestižno priznanje Književne zajednice „Vladimir Mijušković“ odlučio je žiri u sastavu: prof .dr Draško Došljak – predsjednik, kao i Spasoje Bajović i Ivan Lješković – članovi.

Tako je nagradu za poeziju dobio Dragu Mijović za knjigu „Kameni presto“. Za prozu nagrađen je Miloš Kecojević za knjigu „Pričaj, đede“, a za ukupno umjetničko stvaralaštvo Radomir Šoro Vulanović.

Vulanović se nakon uručenja nagrade zahvalio žiriju, ali i svojim Nikšićanima za prestižno priznanje i lijepo sinoćnje druženje.

„Malo sam iznenađen, ali, sve u svemu, meni je nagrada moj rad, meni je nagrada moje zdravlje, a ovo sam doživio, doduše malo godina imam više, ali u svakom slučaju, nikad nije kasno ni za nagrade ni pohvale“, istakao je on i dodao da je zaljubljen u skulpturu, te da mu to čini odmor, duševni mir i njegovo druženje.

Kecojević je takođe naglasio da je iznenađen nagradom za prozu, s obzirom da je ovo njegova druga takva knjiga.

„Prepoznatljiv sam u gradu kao neko ko se bavi poezijom, pa sad napravismo iskorak i u prozu. Nagrada obavezuje, daje krila, zamah, podsticaj za novi rad, nagrada koja ima veliku težinu, nagrada za koju kažu da je ključ nikšićkih književnika, eto i ja sam jedan mali ključić zavrijedio, ključić mali, ali teret veliki da nastavim sa radom“, poručio je on.

Dodao je i da su ovogodišnji Susreti svakako uspješni, raznovrsni, a da im je zajednička pisana riječ, poezija – nešto što objedinjuje, nešto po čemu je Nikšić prepoznat kao grad pisaca.

Mijović, koji je dobio nagradu za poeziju, nije bio prisutan, a nagradu je u njegovo ime preuzela ćerka Ana.

Valerio Orović, pjesnik iz Rijeke uručio je zahvalnicu direktorici JU Narodna biblioteka „Njegoš“, Renati Bulajić.

„Hrvatsko književno društvo, sa sjedištem u Rijeci, koje ima svoja dva ogranka u Zagrebu i u Zadru, zahvaljuje se jednom zahvalnicom za međunarodnu saradnju i promovisanje kulture na 21. Nikšićkim književnim susretima.Velika mi je čast da sam bio na ovim Susretima i nosiću lijepi glas ne samo u Rijeku, već Brisel, i u Sofiju, Makedoniju, Italiju“, obećao je on.

Pored Orovića, na završnoj večeri ove trodnevne, tradiocionalne manifestacije, svoje stihove čitali su i Ljubomir Mudreša, Boris Jovanović-Kastel, Velisava – Seka Metđonaj, Rajko Joličić, Dušan Govedarica, Jovan Drašković, Miroslav Zečević, Milena Šućur, Radislav Gardašević, Radule Rakočević-Rakocije,Goran Radojičić i Đurko Gutović.

Organizator ovog događaja bila je JU Narodna biblioteka „Njegoš“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2018.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.